Här dog Lilja - i verkligheten

Publicerad:
Uppdaterad:

16-åriga Dangoule såldes som sexslav i Malmö - tragedin bakom Lukas Moodyssons nya film

1 av 3 | Foto: PRIVAT
hennes öde blev film Dangoule Rasalaite blev precis som Lilja i Lukas Moodyssons film Lilja 4-ever övergiven av sin mamma i ett fattigt östland. Av kriminella lurades hon till Sverige och tvingades sälja sin kropp.

Hon ville plocka grönsaker, men blev lurad.

16-åriga Dangoule Rasalaite från Litauen blev i stället inlåst i en lägenhet i Arlöv i Sverige och tvingades att prostituera sig.

Några månader senare tog hon sitt liv genom att hoppa från ett broräcke i Malmö.

Dangoules ena fotavtryck syntes tydligt i jorden i en blomsterkruka som hängde vid broräcket.

Hon bar inget pass och inga id-handlingar, men polisen hittade tre handskrivna brev i hennes ficka till vänner i Litauen.

Där berättade hon att hon blivit lurad till Sverige med löfte om jobb - men att hon i stället blivit tvingad att sälja sin kropp.

Med ett falskt pass på fickan landade Dangoule Rasalaite på flygplatsen i Kristianstad den 17 september 1999.

Sannolikt var den unga flickan full av förhoppningar. Kanske var detta vägen bort från fattigdomen och den sociala misären i hembyn Ziezmariai.

Dangoule Rasalaite föddes den 19 maj 1983. Hon var ett övergivet barn. Pappan var försvunnen och när Dangoule var 14 år drog hennes mamma till USA på jakt efter ett bättre liv - för egen del.

De två döttrarna lämnades kvar i den sjabbiga lägenheten på landsbygden i Litauen. När den äldre systern flyttade till Tyskland blev Dangoule tvungen att ta hand om sig själv.

Mamman skrev snart från USA till de sociala myndigheterna i Litauen att hon inte ville vara mamma längre.

Hon ville inte ha sin dotter.

Dangoule hämtas vid flygplatsen och förs till en lägenhet i Arlöv strax norr om Malmö.

Där blir hon inlåst.

"Ryssen" tar passet ifrån henne för att hon inte ska kunna sticka. Han säger att hon är skyldig honom 20 000 kronor för passet och resan.

För att kunna betala tillbaka måste hon prostituera sig, bli en sexslav. "Ryssen" ordnar kunder.

Efter en månad lyckas Dangoule fly genom ett fönster.

Men polisen vågar hon inte kontakta. I stället träffar hon en 29-årig man från Makedonien som hon får bo hos. Även han utnyttjar henne sexuellt.

- Det var fritt fram för hans vänner också. De betedde sig som svin, säger Bo Lundkvist, kriminalinspektör vid länskriminalen i Malmö.

Dangoule gråter. Hon är rädd. "Ryssen" letar efter henne på stan.

En dag orkar hon inte längre. Efter ett bråk med en kvinnlig bekant rusar hon ut ur lägenheten. Tio minuter senare hörs ambulanssirenerna. Dangoule har hoppat från en vägbro, Krusegatan i Malmö.

Hon dör tre dagar senare av skadorna. Den 10 januari 2000.

Unga kvinnor säljs som prostituerade

Tidigare artiklar om filmen

Två miljoner kvinnor världen över blir varje år offer för sexuell slavhandel - trafficking. Regissören Lukas Moodysson skildrar i sin nya film "Lilja 4-ever" hur en flicka från öst blir lurad. Aftonbladet berättar här om ett av verklighetens offer: 16-åriga Dangoule Rasalaite från Litauen, som tog livet av sig i Malmö i januari 2000 sedan hon tvingats till prostitution.

Mary Mårtensson

Publicerad: