Magnecyl kan vara livsfarligt för barn

Läkare varnar: Ge inte acetylsalicyl- syra till barn under 18 år

En 13-årig flicka i England avled av en vanlig värktablett. Det är acetylsalicylsyran i läkemedel som Albyl, Bamyl, Aspirin och Magnecyl som kan orsaka svåra skador på levern och i hjärnan.

– Barn under 18 år ska inte äta mediciner som innehåller denna syra, säger professor Björn Beermann på Läkemedelsverket.

Värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra.
Värktabletter som innehåller acetylsalicylsyra.

Sjukdomen som flickan dog av kallas Reyes syndrom och drabbar en på miljonen.

– Det är en hemsk sjukdom som kan drabba i övrigt friska barn som behandlas för banala tillstånd, säger Björn Beermann.

Varför vissa drabbas av sjukdomen vet man inte. Eftersom den är extremt ovanlig är det svårt att få fram fall för forskning.

– Men den har kopplats samman med intag av acetylsalicylsyra i kombination med virusinfektioner som vattkoppor och influensa, säger Björn Beermann.

Varningstext

Tidigare har det stått på förpackningen att man ska rådgöra med läkare för behandling av barn och ungdomar om de har feber. Men det kan vara svårt att avgöra om febern beror på lindrig influensa eller förkylning.

– Eftersom det finns alternativ som Paracetamol och Ibuprofen, så kan man alltid ge det för säkerhets skull. Det finns ingen anledning att utsätta barnen för en onödig risk, säger Björn Beermann.

Ibuprofen eller Paracetamol

Björn Beermann tycker att man ska ha som vana att ge läkemedel som innehåller Ibuprofen eller Paracetamol till barn med värk.

– Det finns inga läkemedel som är helt ofarliga.

Paracetamol är ett av de mest ofarliga läkemedel som finns – om man tar det i lagom dos. Men det är mycket farligt att överdosera. Ibuprofen kan ge magsår vid lång behandling , men vid korttidsvehandling kan man bortse från den risken.

Ger neurologiska störningar

Reyes syndrom är en sjukdom som ger hjärninflammation och olika neurologiska störningar som kramper, förlamningar och medvetslöshet.

- Sedan får man leverpåverkan och förändringar av blodsockret. Men det mest påtagliga är den nerologiska rubbningen, säger Björn Beermann.

Sjukdomen drabbar enbart barn och ungdomar, och finns såvitt man vet inte hos vuxna.

– Den angriper antagligen enbart personer under utveckling och tillväxt.

Det är omöjligt att veta i förväg om man löper risk att få Reyes syndrom.

Alla tabletter som innehåller acetylsalicylsyra

Karin Carlsson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN