Cancerspecialisten svarar på nätläsarnas frågor

RELATIONER

Lars Erik Rutqvist är klinikchef på onkologkliniken på Huddine universitetssjukhus.

Lars Erik Rutqvist säger: Hej och välkomna att ställa frågor.

Jenni säger: Min kompis som är 15 år har en knöl vid armhålan på bröstet.Hon har haft den då ganska länge, kanske 2 månader. Kan en 15-åring få bröst cancer?

Lars Erik Rutqvist säger: Nej, i praktiken inte. Nästan alla knölar av den där typen hos en 15-årig flicka är helt godartade så hon kan känna sig lugn. Hon ska dock gå till distrikstläkaren och be honom eller henne titta på det.

carro. säger: Hejsan. Hur kommer det sig att ammning skyddar mot bröstcancer? Om man ammar längre ger det ett bättre skydd?

Lars Erik Rutqvist säger: Det där hänger sammam med att cellerna i bröstkörteln blir mer mogna och vuxna i samband med amningen. Det förblir de hela livet och då är bröstkörtlarna inte lika känsliga mot det som kan orsaka bröstcancer.

Nyfiken kille säger: Kan killar också få bröstcancer?

Lars Erik Rutqvist säger: Ja, fast det är väldigt ovanligt. De som drabbas är oftast ganska gamla - kanske i 70-årsåldern.

Claus säger: Om lyfkörtlarna förstorats vid misstänkt cancer (dvs vid knölar i bröstet), kan man då utgå ifrån att det är cancer? Hur långt har det i så fall gått?

Lars Erik Rutqvist säger: Nej, det kan man inte utgå ifrån. Körtlarna kan förstoras av andra orsaker också. Det kan vara reaktion mot tumör men ofta visar det sig att knölarna inte innehåller farliga celler.

Om cancer finns i knölen så kan tiden variera. Det kan vara väldigt tidigt eller så har cancern spridit sig.

Maja säger: Jag äter medicinen cliogest. Löper jag ökad risk att få cancer? Jag är 41 år

Lars Erik Rutqvist säger: Om man äter den i många år - mer i fyra eller fem år - så vet man att det ger en ökad risk.

Mamman säger: Hej! Om man "känner" en knöl och den känns öm - kan det vara tumör?

Lars Erik Rutqvist säger: Ja, att den är öm säger ingenting om den är farlig eller ofarlig.

Mina säger: Min svägerska har opererat bort en bröst. Hon har haft bröstcancer och nu vill hon skaffa barn. Finns det risk för henne??

Lars Erik Rutqvist säger: Det är ingen ökad risk för cancer pga av graviditet.

Om man har haft cancer tidigare så ökar risken att få det igen. Risken uppgår en procent per år. Fem år efter att man har upptäckt sin första bröstcancer så är det alltså ungefär fem procent som upptäckt en ny bröstcancer.

Hjälp säger: Vad är det vanligaste tecknet på bröst cancer??

Lars Erik Rutqvist säger: En knöl i bröstet som man kan känna med fingrarna.

Sara säger: Vad är det som orsakar bröstcancer? Är det nåt man bör undvika för att inte få det?

Lars Erik Rutqvist säger: Det som orsakar bröstcancer är förmodligen att bröstkörteln är långvarigt utsatt för östrogen. Man kan skydda sig genom att tidigt i livet skaffa barn. Tidigt barnafödande ger en livslång skyddeffekt.

Monia Gibb säger: Vad har du för uppfattning om sojaprodukter i preventivt syfte? Föda överhuvudtaget?

Lars Erik Rutqvist säger: Tidigare trodde man att kosten skulle ha stor betydelse. Det är mycket möjligt att den har det - men man vet inte vilken komponenet som kan skydda i så fall. Jag kan inte ge något råd i den saken.

Gudrun säger: Hej! Jag är en tant på 55 år. Men jag har inga barn. Hur stor är risken för att få bröstcancer i mitt fall?

Lars Erik Rutqvist säger: Livstidsrisken i genomsnitt är ungefär 8-9 procent. För en kvinna i din situation är det en förhöjning av den risken i storleksordningen ca 15 procent.

Tomas säger: Hej, vad är det som gör att de som ammar inte får bröstcancer så lätt? Vi har 4 barn, då är min sambo rätt säker?

Lars Erik Rutqvist säger: Nej, att man har många barn och har ammat alla betyder inte att man är skyddad.

Men man löper mindre risk att drabbas av bröstcancer. Som jag nämnde tidigare så blir bröstkörtlarna mindre känsliga för bl a östrogen.

sari säger: Hej. Jag har ett barn, men honom ammade jag i 21 månader. Kan detta uppväga att jag inte kommer att skaffa fler barn?

Lars Erik Rutqvist säger: Ja, det kan det nog.

stina28 säger: Hej! Vad betyder kemoterapi?

Lars Erik Rutqvist säger: Det betyder behandling med kemiska medel. I bröstcancersammanhang så betyder det cellgifter.

Viktoria säger: Hejsan! Jag är en tjej på 14 år och jag har en knöl vid bröst korgen. Kan det vara något farligt? Jag är väldigt orolig

Lars Erik Rutqvist säger: I den åldern är nästan alla förändringar av den typen helt ofarliga. Du bör dock gå till distriksläkaren.

gudrun säger: Finns det något man kan göra för att minska riskerna?

Blir det bättre procentuellt om jag skaffar barn nu?

Lars Erik Rutqvist säger: Ja, tidigt barnafödande är bra. Det är det viktigaste man kan göra själv. Dessutom bör man undvika övervikt samt långvarigt bruk av östrogener som p-piller och menopausal medicin.

Lena säger: Hur länge bör man amma sitt barn för att det ska vara något skydd mot bröstcancer?

Lars Erik Rutqvist säger: Det är svårt att ange en minsta period. Sannolikt dock minst några månader.

Sara säger: Kan man få bröstcancer vid 16 års åldern? Är all sorts bröstcancer dödlig?

Lars Erik Rutqvist säger: De flesta som drabbas av bröstcancer blir bra. De botas. Anledningen till att de mår bra är att man behandlar sjukdomen tidigt. Om man inte behandlar den tidigt så kommer man att dö av den.

Det är mycket ovanligt att en person i tonåren drabbas av bröstcancer.

Linda säger: Jag äter medicinen Nolvadex som fortsatt behandling. Jag undrar vilken risk jag skulle ta om jag skulle vilja bli gravid innan 5-årsperioden är över? Tack.

Lars Erik Rutqvist säger: Själva graviditeten i sig är inget problem. Den påverkar inte chansen att bli återställd. Det är dock olyckligt att avbryta behandlingen i förtid - vilket man måste göra om man vill bli gravid. Novaldex kan skada fostret och minskar även chansen att bli gravid. Du bör minst genomgå tre till fyra års behandling i alla fall.

Anna säger: Bör man gå och kolla sina bröst hos läkaren med jämna mellanrum eller kan man alltid upptäcka knölar själv?

Lars Erik Rutqvist säger: Tillhör man de åldersgrupper där det finns allmänna hälskontroller med mammografi så bör man delta i dem. I övriga åldrar räcker det med att man regelbundet - tex en gång i månad - själv känner på brösten. Och uppsöker läkare om man känner knöl i bröstet eller om bröstvårtan blivit indragen. Eller om det kommer blod från bröstvårtan.

Mamman säger: Har hört att morötter är bra förebyggande "medel" - stämmer det?

Lars Erik Rutqvist säger: Morötter är bra men om de hjälper mot bröstcancer finns det inga belägg för.

Jenny säger: finns det något samband mellan bröstcanser och alkohol resp tobak?

Lars Erik Rutqvist säger: Det finns inget samband mellan bröstcancer och tobak. När det gäller alkohol så finns det vissa undersökningar som talar för att en måttlig alkoholförtäring kan öka risken. Men det är omstritt.

C G Holmström säger: Min fru har just fått diagnosen bröstcancer har opererats. Hon är 52 har fött och ammat 4 barn. Borde inte ligga så illa till. En faster har haft bröstcancer. Det är det enda genetiska vi vet.

Lars Erik Rutqvist säger: Riskfaktorer skyddar inte till hundra procent. Även om man ammat och fött barn så är man inte hundraprocentigt skyddad mot att drabbas.

Mamman säger: Är det svårare att upptäcka tumörer om man förstorat brösten? Och är det i så fall någon skillnad på om man lagt proteser under eller över bröstmuskeln?

Lars Erik Rutqvist säger: Det är svårare. Framför allt om man har lagt protesen över bröstmuskeln.

Mitozs säger: Hur går en bröstcancer-undersökning till?

Lars Erik Rutqvist säger: Det vanliga är att doktorn tittar på brösten först. Sedan känner med fingrar dels på själva brösten men också i armhålan och på halsen där man har lymfkörtlar. Efter det vill man också gärna göra en mammografi. Om man känner något som man är osäker över så kan det hända att doktorn skickar en till punktionsundersökning. Där sticker man med en tunn nål i förändringen. Det känns ungefär som att ta ett blodprov.

Tack för era frågor. Känner ni er osäkra så sök distrikstläkare.

Moderator säger: Tack Lars Erik Rutqvist och alla som chattat!

ARTIKELN HANDLAR OM