Jag kan inte ha sex efter förlossningen

RELATIONER

Malena Ivarsson svarar på frågor om sex och kärlek på Föräldrar

Ulrika fick barn för ett halvår sen. Hon hade inga problem med att ha sex under graviditeten. Men efter förlossningen som i och för sig gick bra, så har hon inte kunnat ha sex. Det har gjort för ont.

Berätta vad det är som gör ont.

– Det är som om något stöter emot.

Inne i slidan ?

– Nej. Min kille kommer inte in alls. Det är som om jag blivit jättetrång.

Hur går det till när ni försöker?

– Jag blir upphetsad och vi har ett långt förspel. Men när han ska tränga in i mig så är det stopp. Han kommer inte in alls, det gör bara jätteont.

Har ni försökt många gånger?

– En fem, sex gånger och nu är jag desperat. Min förlossning gick ju bra så jag förstår inte det här. Gynekologen har sagt att allt ser bra ut.

Ibland kan kvinnor få ofrivilliga sammandragningar i slidan när mannen ska tränga in. Det kallas för vaginism. Musklerna runt slidan kramas ihop så det blir omöjligt att komma in. Normalt sett när en kvinna är upphetsad så slappnar musklerna av så ingången öppnas upp. Men om man får ofrivilliga kramper så att säga, går det inte att penetrera.

– Är det något fysiskt fel på mig.

Om läkaren har sagt att allt är bra så kan du vara lugn. Det här tillståndet kan uppkomma av stress.Det blir en psykosomatisk reaktion. Det kan du inte rå för.Det står helt utanför viljans kontroll.

– Det är ju så att jag blir upphetsad. Jag får till och med orgasm. Men det är stopp för min kille att komma in.

Ja, så är det vanligen. Jättebra att allt det övriga fungerar. Jag ska berätta sen hur du kan göra. Men innan dess är det bra om du försöker fundera över vad som kan ha orsakat det här.Var förlossningen helt problemfri?

– Ja. Det gjorde ont men det kändes helt okej.

Har du varit med om något annat som du ”stoppat upp” dina känslor inför. Jag har ofta märkt att det är liksom ”uppstoppade eller hindrade känslor” som visar sig så här.Ibland kan det räcka med att man varit med om ett gynbesök som man upplevt som svårt. Ibland har man spänt sig så inför det första samlaget att man lider av det efteråt.

– Nej det enda jag kan komma på är att jag gjort en abort och haft ett missfall.

Hur länge sen är det?

– Det är två år sen missfallet och tre år sen aborten. Det var verkligen jobbigt för mig. Jag kände mig som en mördare. Alla andra var så glättiga och sa att ”det är ingenting”.

Ja då har du nog orsaken där. Det är både sorg och skuldkänslor som knackar på nu när du blivit mamma. Dem känslorna behöver du öppna dig för.Känna dem.Gråta kanske.Liksom ”få loss” dem.

– Kan det visa sig så långt efteråt?

Ja. För tidigare hade du nog inte riktigt med kraft att bearbeta känslorna. Ett barn kan ge en kvinna ny energi att ”ta itu” med gamla

känslor. Det är bara positivt.

Kommentar

: Vaginism eller slidkramp är ofrivilliga muskelsammandragningar i slidan. De kan inträffa när kvinnan är stressad. Eller har känslor som så att säga ”satt” sig i slidan. Det kan inträffa till exempel efter en abort. Eller ett övergrepp. Eller något annat som kvinnan inte hunnit bearbeta. En svår förlossning kan också ge symtom.

Gör så här:

Fråga Malena

Läs fler svar från Malena

Malena Ivarsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM