Slut på storleksterrorn

RELATIONER

Nu ska herr och fru Medelsvensks kroppar kartläggas

1 av 2 | Foto: Trött på kläder som är för små trots rätt storlek? Snart kan du köpa EU-märkta kläder där måtten stämmer.

Storlek large?

Lugn, du kan vara en medium.

Vita lappen i byxorna ljuger ofta, enligt Sven-Erik Hänel på IFP Research.

Nu ska han kartlägga Herr och Fru Medelsvensks kroppsform.

Dagens klädstorlekar bygger på mått som togs på 1970-talet. Men eftersom vi blir allt fetare behöver storlek medium inte alls betyda att plagget ska passa medelsvensson.

– Vi förändras hela tiden och det kommer bli svårare att hitta rätt storlek. Det nuvarande systemet tar inte hänsyn till att man inte behöver vara längre än en 36:a fast man är en 38:a. Byxorna som sitter rätt i midjan blir för långa, säger Sven-Erik Hänel på IFP Research.

Ska hålla måttet

Just nu leder han ett projekt som går ut på att fastställa hur stora svenskarna är. Det är EU som vill ta fram standardiserade mått för att underlätta för konsumenter som får olika information beroende på vilken butik de går in i.

– I dag kan storleken på den vita lappen betyda vad som helst. En del butiker märker storlek 38-kläder med storlek 36 för att kunderna ska känna sig smala. Med det nya systemet kommer köpare få det lättare. En EU-fastställd storlek ska hålla vissa mått, säger Sven-Erik Hänel.

Medelsvensken finns inte

I höst ska han scanna 4 800 svenskar. Helkroppsscannern tar ett 30-tal mått på varje person.

Eftersom småstadsinvånare visat sig i genomsnitt vara lite tjockare än storstadsmänniskor kommer urvalet ske i Göteborg, Borås och Lund.

Men någon herr och fru Medelsvensk ska vi inte räkna med att få träffa.

– För 25 år sedan försökte jag hitta en fru eller fröken Medelsvensson. Men det finns ingen som har alla medelvärden, säger Sven-Erik Hänel.

Så fungerar kroppsscannern

Hanna Blanksvärd