Min dotter vill inte leka själv!

RELATIONER

Hej! Min snart 5-åriga dotter vägrar att lyssna på oss. När hon frågar en sak och inte ”gillar” svaret så ställer hon samma fråga igen.

Man hinner inte svara förrän hon avbryter och säger ”Jo, jag vill ?” Om jag då säger att ”jag går nu, eftersom du inte lyssnar på vad jag säger” får hon ett raseriutbrott. Dessutom bestämmer hon alltid över sin lillebror på 3 år, han får aldrig leka på sitt sätt. Hur kan man få henne att leka själv?

Hon kan inte det, om hon inte leker med lillebror kommer hon till oss och vill att vi ska vara med.

Trött mamma

Det framgår inte om hon alltid har varit på detta sätt. Om man är orolig över sitt barns koncentrationsförmåga tycker jag att man ska vända sig till BUP.

Er flicka verkar behöva er hjälp att sätta gränser. Svara bara en gång på hennes frågor. Visa att du inte ”hör” flera gånger, men stanna kvar hos henne – gå inte därifrån. Det är viktigt att du hela tiden är lugn. Om du lyckas med detta kommer det att vara lönlöst för henne att fortsätta tjata.

Du får också gå in och bryta när hon uppenbart bossar med lillebror, även om detta brukar lösa sig naturligt när det yngre syskonet blir äldre och självt säger ifrån. Annars kan du – när ni har ”bra” stunder tillsammans – förklara hur viktigt det är att alla får vara med och bestämma.

Låt henne vänta på sin tur när ni leker med henne. Och hjälp henne att aktivera sig. Starta upp henne i olika pyssel, men låt henne sedan fortsätta leka själv. Lycka till!

Nanny AnneLie

ARTIKELN HANDLAR OM