”Jag skulle ha haft en ett-årig dotter nu”

RELATIONER

Läsarna berättar om sina aborter

En av tre kvinnor i Sverige har gjort abort. Med anledning av Aftonbladets artikelserie "Våga prata abort” delade en del av dessa kvinnor med sig av sina erfarenheter i forum på aftonbladet.se.

Många beskriver sina aborter som en svår och ofta smärtsam upplevelse – men de flesta skriver att de inte ångrar beslutet.

”Snigel” skriver:

”Klart det inte är kul att göra en abort, man gör ju ett ingrepp på kroppen. Hormonerna har raveparty och man blir jätteledsen, men jag har inte ångrat vad jag gjorde. Då skulle jag ju haft ett barn med en idiotkille och inte varit färdig med min utbildning vid det här laget.”

”Emzzan”:

”Jag åkte in till sjukhuset för att göra ett ultraljud och sa att jag ville ha tabletterna på en gång (medicinsk abort), för jag ville inte dra ut på det.?Idag ångrar jag mig inte men visst tänker jag på det väldigt ofta. Jag skulle haft en ettårig dotter nu.”

”Jenniejennie”:

”Jag var 17 när jag gjorde min abort och jag är 24 nu. --- Först var jag väldigt lättad att aborten var över men efter ett tag kom saknaden. Jag var bara gravid i 7 veckor men ändå var det något som saknades. Men nu i efterhand är jag glad att jag tog beslutet för jag hade inte blivit någon bra mamma vid 17-18 års ålder.”

”Syrenen”:

”Jag var 15 år och blev gravid och valde att göra en abort. Det var det bäst så. Jag var ju bara ett barn själv så det var lite ungt. Klart att man inte mådde bra efteråt men med facit i handen så var det bäst så.”

Några av kvinnorna som skrivit i forumet skriver dock som en sorg och saknad som aldrig riktigt har försvunnit.

”MiMiia” skriver:

”Det var det hemskaste jag gjort i hela mitt liv. Fick föda fram fostret. Givetvis hade jag fått tabletter innan som skulle göra så att fostret inte levde, men ändå. Såg det lilla fostret. En liten pojke. Har aldrig ångrat något så mycket i hela mitt liv! Är nu 22 (snart 23) år och det gör fortfarande lika ont att tänka på det!”

”Majasvartnos”:

”Alla övertalade mig att det barnet skulle få ett rent helvet på grund av mig och att de visste att jag inte skulle klara av ett barn. Men vad de inte tänke på var att jag mår jävligt dåligt på grund av det jag gjorde.”

”sofiaa”:

Klarar fortfarande inte av att se filmer eller dokumentärer om föräldrar som förlorat sina barn. Jag tycker att jag själv var så grym som ”valde” att inte ha något barn när det finns vuxna som inte kan få. Hoppas att tider läker alla sår men det verkar inte som det.”

Fotnot: Samtliga citat ovan är delar ur längre inlägg i forumet.

Läs också

aftonbladet.se