P-staven ger flest biverkningar

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Staven ”försvann” i Anna – armen förstördes

1 av 2 | Foto: Jerker Ivarsson
ANNAS ARM FÖRSTÖRDES På jakt efter den försvunna p-staven skadade läkaren nerver i Annas arm. Ett år efter ingreppet är hon fortfarande invalidiserad.

P-staven toppar biverkningslistan bland preventivmedel.

39 svenska kvinnor har blivit med barn trots p-stav.

Anna, 37, fick sin arm sönderskuren.

Drygt 67?000 svenska kvinnor har en p-stav inopererad i armen. Men försäljningssuccén slår rekord även i biverkningar.

Implanon toppar Läkemedelsverkets lista med 66 anmälda rapporter på bara fyra år. De flesta gäller hudbiverkningar, oöns­kade graviditeter och försvunna stavar.

Tidigare i år tvingades tillverkaren Organon särrapportera alla fall av graviditet till Läkemedelsverket.

Minst 39 kvinnor har drabbats. Ofta har de aldrig fått staven insatt.

– I år är det bara fyra fall. Sedan barnmorskor tagit över har graviditeterna minskat, de är vana att ge injektioner, säger Richard Lindgren, medicinsk chef, Organon.

Flera larmrapporter

Problem har rapporterats i hela Europa. Läkemedelsverket har krävt att Organon erbjuder barnmorskorna gratis träning. Företaget tar nu fram en ny införingsspruta och vill göra staven röntgentät.

Nitton kvinnor har hittills tvingats genomgå östrogenkoncentrationstest för att staven inte kunnat lokaliseras.

När Anna gick till gynmottagningen i Botkyrka i våras för att byta p-stav kunde läkaren inte hitta den. I stället för att spåra med ultraljud använde han skalpellen.

– Han karvade och karvade tills jag var tvungen att be honom sluta, ändå sade han att den borde vara lätt att hitta för att jag är så smal, säger hon.

Läkaren satte in en ny stav och skrev i journalen att han tagit ut den gamla. När bedövningen släppt började Annas arm värka. Hon sökte akut till Södertälje sjukhus där man upptäckte att hon hade två stavar i vänster arm och dessutom en skadad sena.

Kan inte använda armen

I november fick läkaren en erinran för felbehandling och falsk journalföring. Anna fick 700 kronor från patientskadenämnden.

– Det har snart gått ett år och jag kan fortfarande inte använda armen. Den värker om jag lyfter den, det här verkar jag få leva med, säger Anna.

Läs också

Läs tidigare artiklar

Jessica Ritzén, Caroline Hougner

Publicerad: