Hans Fahlén blir hemmapappa i sommar

RELATIONER

Paret Kaspersen-Fahlén går inte i den vanliga semesterfällan

Foto: PAPPA PÅ HELTID Hans Fahlén tänker ta dagen som den kommer i sommar tillsammans med Leon, 2, och Filip, 9, medan Kristin Kaspersen jobbar för fullt. ”Det känns inte alls konstigt att jag har det lugnt på jobbfronten medan Kristin är i farten”, säger Hans som länge funderat på att försöka vara mer ”mitt i dagen”.

På sommaren går många tillbaka till gamla könsroller: han snickrar och fixar med huset. Hon står vid spisen med barn kring benen.

Men programledarna Hans Fahlén och Kristin Kaspersen gör tvärtom – han blir hemmapappa.

Programledarparet Hans Fahlén och Kristin Kaspersen riskerar knappast att hamna i traditionella roller.

Hans har lämnat resandet för att bli hemmapappa i sommar.

Kristin jobbar däremot för fullt.

Tillsammans med hustrun Kristin Kaspersen, 36, har Hans Fahlén, 42, sonen Leon, 2. Filip, 9, som Kristin har sedan tidigare, bor hos dem varannan vecka.

Hans har slutat på ”När och fjärran” och Kristin kan satsa på att jobba. Hon är just nu researcher på SVT:s ”Godmorgon Sverige” och arbetar också som konferencier med mera.

Kan släppa kontrollen

– Det känns inte alls konstigt att jag har det lugnt på jobbfronten medan Kristin är i farten. Och hon har inga problem med att släppa kontrollen hemma. Däremot kan jag behöva ringa henne ibland och kolla vad det nu var som Filip behövde med sig till skolan, berättar Hans.

Vi träffas över en kaffe i Stockholms city när Leon lämnats på dagis, och Hans raskt har fått ihop en picknicklåda till Filips skoldag (”det verkar som om tjejer har bättre framförhållning på sånt där, det blev lite stressigt”).

Mycket har förändrats

Men på sommarlovet väntar slappa dagar.

– Vi ska ta det lugnt och vara mycket hemma i huset utan några speciella planer. Jag har länge funderat på det här med att försöka vara mer mitt i dagen.

Tänk om du blir rastlös?

– I så fall välkomnar jag det och hoppas att det leder till kreativitet. Men jag har blivit betydligt lugnare och är inte på väg hela tiden. Resandet var inte tillfredsställande längre. Det var mest förenat med uppbrott. Leon blev ledsen när jag for, och när jag sedan kom tillbaka kunde han vara lite sur, som om han tänkte: ”Vad gör du här, du hade ju stuckit?” Samtidigt kändes det som lyxgnäll att berätta för andra att jag inte ville åka i väg.

Mycket har förändrats för Hans sedan han och Kristin träffades för fyra år sedan. Singelkillen blev först styvpappa till Filip och efter två år fick han Leon.

Tog tid att hitta sin roll

– Att bli styvpappa gav mycket att fundera på. Hur mycket ska man ta en papparoll? Jag ville inte vara i vägen. Jag kunde till exempel vika åt sidan i stället för att säga ifrån till Filip. Kristin fick uppmana mig att ta mer plats och det tog lite tid att hitta min roll. I längden går det inte att bara vara som en vuxen kompis.

Nu tycker Hans att det går utmärkt. Dessutom har de en bra relation med Filips pappa.

– Leon till och med sover över där när vi behöver barnvakt. Det är otroligt mycket värt.

När Leon föddes kände Hans att det var på gott och ont att Kristin redan hade barn.

– Jag fick inte vara med om att det var första gången för båda. Å andra sidan hade Kristin en stor portion erfarenhet av att få barn. Hon var inte nervös utan kunde svara på mina frågor.

”Jisses – jag är farsa!”

Vad är roligast med att vara pappa?

– Det finns så mycket. Det är väldigt kul med barnens humor. Jag har själv barnslig humor och vi tre kan asgarva åt kroppsljud, pruttmaskiner och sånt. Och så är det förstås en häftig känsla när Leon kommer springande mot mig – jisses, jag är farsa!

Vad är jobbigast?

– När jag är stressad och behöver göra något på kvällen och Leon inte vill somna. Jag sjunger ”Bä bä” och ”Lille katt” och inget hjälper.

Nästa jobb för Hans blir som programledare för Kanal 5:s ”Mullvaden”. Då blir det resande igen – men bara en kort period i slutet av sommaren.

Läs mer

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM