Så vill vi bli uppvaktade på Alla hjärtans dag

RELATIONER

En helkväll bästa presenten

Rosor, nallar och hjärtformad choklad i all ära.

En helkväll är bästa uppvaktningen på Alla hjärtans dag.

Sju av tio kvinnor och något färre män och uppmärksammar Alla hjärtans dag. Det visar en undersökning bland aftonbladet.se:s läsare.

Kvinnorna i undersökningen vill helst bli uppvaktade med en helkväll tillsammans med partnern. Därefter kommer en lyxig middag och sedan de traditionella blommorna och chokladen.

Vill slippa

Även männen vill bli uppvaktade med en helkväll. Om de måste bli uppvaktade alls. Nära tre av tio män svarar att de helst skulle slippa att bli uppvaktade.

– Jag tror att det handlar om gamla oskrivna regler för uppvaktning från förr i tiden. Jag tror att många män också skulle vilja bli uppvaktade, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Mest romantiskt är enligt läsarna det oväntade; ett äventyr eller en överraskande present.

– Gamla vanor i en relation kan vara trygga och trevliga, men det kan vara roligt med något som bryter av litet. Baksidan är att de som känner att de inte kan hitta på något känner sig dåliga och så ska det inte vara, säger Eva Rusz.

Nervöst i skolorna

Alla hjärtans dag är också alla olyckliga hjärtans dag. På skolor över hela landet skakar elever av nervositet i dag. Vilka får rosor av (hemliga) beundrare och vilka blir utan?

– Att dela ut rosor i skolan har blivit jätteutbrett och jag tycker att det är olyckligt. Det är alltid någon som inte får någon ros, säger Eva Rusz.

Många vuxna hoppas också bli uppvaktade på Alla hjärtans dag. Tre av fyra kvinnor i undersökningen uppger att de skulle bli besvikna om deras partner glömde Alla hjärtans dag.

Allra viktigast är kanske Alla hjärtans dag för den som inte har någon partner. Eva Rusz har ett handfast råd till alla singlar.

– Singlar kan köpa rosor åt sig själva. Det är konstruerad dag, som kan vara trevlig. Man kan berömma sig själv och säga ”jag är en bra person”.

Karin Lindblom