Även män har biologisk klocka

RELATIONER

Fertiliteten minskar efter 40

Bilden av mannen som den evigt fertile är inte helt sann.

Män över 40 år är avsevärt mindre fertila än yngre män.

Det visar en ny fransk studie.

Foto: Gunnar Seijbold
Bathina El Soudi, 27, och Aje Philipson, 63. Det kan vara en biologisk poäng att som äldre man välja en yngre kvinna.

Att kvinnor har en biologisk klocka är väl känt. Efter 40-årsdagen tickar även mannens biologiska klocka hastigt. Det visar en fransk studie som publicerades i majnumret av den medicinska tidskriften Fertility and Sterility.

Dålig sperma

Ofrivillig barnlöshet drabbar ungefär 15 procent av alla par som försöker att få barn. Den aktuella studien omfattar 2000 par. Resultaten visar att parens fertilitet minskade avsevärt med männens ålder. Sambandet var tydligast om även kvinnan var äldre.

Problemen handlar delvis om dålig spermakvalitet. Enligt forskarna är sädescellerna hos äldre män slöare. Mängden sperma minskar med mannens ålder och sädescellerna är oftare missbildade.

Äldre män kan också drabbas av andra bekymmer som sjukdomar och potensproblem.

Stegvis försämring

– Det finns ju exempel som Charlie Chaplin, men generellt blir det en stegvis försämring, även om den inte är lika dramatisk som för kvinnor i övergångsåldern, säger Aleksander Giwercman, professor i andrologi vid universitetssjukhuset MAS i Malmö, till aftonbladet.se.

Han tar dock forskningsresultaten med en nypa salt.

– Det är väldigt litet gjort på det här området och det mesta är hypoteser. Fertilitet behöver inte vara det samma som sädeskvalitet. För fertilitet krävs två personer och det kan vara andra aspekter som spelar in, säger han.

Karin Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM