”Skaffa inte barn för tätt”

RELATIONER

Kicki har fött sina barn med många års mellanrum

Foto: olika personligheter. Kristina Ahlstedt har fått tre barn, i tre olika åldrar, med tre olika män. Inte undra på att barnen har olika personligheter. ”Emma är den tysta, men tuffa. Albin är lugn och stabil och Edvin är familjens busprins”, säger Kicki stolt. (Edvins pappa Kalle var bortrest när bilden togs.)

En genomsnittsfamilj i Sverige skaffar två barn, med bara några års mellanrum.

Kicki har sprängt ramarna. Hennes tre barn har fötts med sju och nio års mellanrum.

– Jag har varit småbarnsmamma i snart 20 år, men ser mest fördelar med åldersskillnaden, säger hon.

I Sverige finns det en tydlig familjenorm. Man ska ha två barn med två, tre års mellanrum. Även Kicki Ahlstedt drömde en gång om den typen av kärnfamilj. Men livet ville annorlunda. När dottern Emma föddes var Kicki bara 22 år.

– Relationen fungerade inte så bra, så jag bestämde mig för att vänta med att skaffa ett syskon till Emma. I stället satsade jag på att jobba och vidareutbilda mig.

Blev en ”lillmamma”

När Emma var fem år separerade föräldrarna och Kicki blev ensamstående mamma. Efter något år träffade hon en ny partner och Albin föddes.

– Då var Emma sju år och blev Albins ”lillmamma”. Det var en perfekt ålder, hon hade hunnit bli så stor att hon vuxit ifrån att vara svartsjuk på ett syskon. Albin hade Emma som sin stora förebild och lärde sig mycket av henne. På så sätt blev han tidigt mogen och självständig och han har vuxit upp till en trygg och lugn kille.

Åren gick och efter tio års förhållande med Albins pappa var separationen åter ett faktum. Kicki bestämde sig för att varken ha fler män eller fler barn. Men för drygt tre år sedan dök tvillingsjälen Kalle upp. Han kom inte ridande på en vit springare, bättre upp: han kom åkande på en vit Lambor­ghini-traktor.

– Han plogade åt mig, så jag ringde för att tacka. Sen var jag fast. Han är som en vuxen Emil i Lönneberga.

Till allas förvåning kom Edvin, barn nummer tre. Vid det laget var Emma 17 och Albin 9 år.

Kunnat återhämta sig

– Jag kan nästan bara se fördelar med att få barn glest. Jag har hunnit satsa på jobbet mellan barnen. Under årens lopp har jag gått från att städa på charkuteri­fabrik till att bli annonschef på en lokaltidning. Det har funnits gott om tid för återhämtning, barnen har hållit mig ung och de äldre syskonen har hjälpt till mycket. Emma är en jätte­bra barnvakt som jag verkligen kan ­lita på.

Många vill ha barn tätt för att syskonen ska komma varandra nära, men Kicki tycker att det har fungerat bra ändå.

– Mina barn har alltid varit goda vänner och har sluppit konkurrera med varandra. Självklart har de inte fått samma utbyte av varandra som syskon med liten ­åldersskillnad har. Men de har annat utbyte av varandra.

Men visst finns det nackdelar. Det har varit svårt att hitta ­någon aktivitet som passar hela familjen. Och ibland blir lillebror ­Edvin ­bortskämd av sina storasyskon.

– Jag och Kalle försöker vara konsekventa och säga ifrån, trots att Edvin skriker och protesterar. Men då kommer alltid ett äldre syskon och lyfter upp honom, tröstar och leker. På så sätt motverkar de våra uppfostrings­försök.

”Oroar sig för mycket”

Då och då kan Kicki avundas sin bästa väninna som har gjort allt i rätt ordning: gift sig, byggt hus, skaffat två barn tätt, haft ett livslångt äktenskap.

– Jag har inte lyckats pricka in något av det där. Men det blev ändå bra till slut. Ibland tror jag att folk oroar sig för mycket och stressar fram ett andra barn, fast de själva inte är redo.

Fast nu börjar Kalle och Kicki drömma om ytterligare ett syskon. En som åldersmässigt befinner sig nära inpå Edvin.

– Mina väninnor varnar mig och berättar hur slitsamt det kan vara. Men efter 20 år och tre barn har jag lärt mig att småbarnsåren är en relativt kort period som man får passa på att njuta av. Man ska försöka få barn när man längtar, inte för att det ska passa in i någon norm.

Kicki Ahlstedt Karlsson

Terri Herrera Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM