Det här har du rätt till som mammaledig

RELATIONER

Fackets jämställdhetsexpert guidar

Vad har jag för rättigheter om jag är borta från jobbet en tid?

– Du har rätt att hänga med i löneutvecklingen, säger Anna-Karin Johansson, som driver HTF:s kampanj om jämställdhet. Men i praktiken brukar inte innebära någonting alls under din frånvaro. Då ska det regleras när du väl kommer tillbaka. Ofta måste du dock ligga på för att det verkligen ska bli av.

Vad ska jag tänka på innan jag går på friår, tjänstledighet eller föräldraledighet?

– Sätt dig ner med någon ansvarig och gå igenom dina arbetsuppgifter. Var tydlig, berätta hur du ser på framtiden i företaget och se gärna till att skriva ned det ni har pratat om. Det är inte ovanligt att arbetsgivaren har blivit så nöjd med din vikarie att han eller hon inte alls är redo att låta dig få tillbaka din tjänst, vilket i sin tur kan påverka lönen.

Får arbetsgivaren göra så?

– Enligt lagen har du rätt att återvända till samma tjänst som före exempelvis föräldraledigheten. Samtidigt måste man inse att man gör det svårt för arbetsgivaren om man är hemma med barn i ett och ett halvt år, sedan kommer tillbaka och jobbar deltid i något år, för att återigen vara hemma i arton månader. Det bästa du kan göra för att behålla din lön och tjänst är att dela lika på föräldraledigheten och vara borta lite kortare tid.

Har jag rätt till enskilt lönesamtal under ledigheten?

– Nej, men det borde vara en självklarhet. Den frågan har vi i facket ofta varit dåliga på att driva. Däremot har jag svårt att se den arbetsgivare som säger nej till någon anställd som vill ta ett löne- och utvecklingssamtal när de snart ska komma tillbaka till arbetet. Det visar ju bara att den anställda har intresse för sitt jobb.

Måste jag behålla kontakten med arbetsplatsen, trots att jag är borta därifrån?

– Nej, men jag rekommenderar att du gör det. Hälsa på och hör efter om det händer något intressant. Läs gärna jobbmejlen. Det är ett bra sätt att hålla dig framme och minskar risken för att bli bortglömd och undanskuffad.

Terri Herrera Eriksson ([email protected])