Får kändisbrudarna gå före i kön?

RELATIONER

Belinda tafsar på Sveriges hetaste barnmorska, Gudrun Abascal

Foto: LÅG CHARLOTTE PERRELLI SÅ HÄR? Vill du prova lustgasen, undrar Gudrun och förklarar sedan pedagogiskt hur jag ska andas in och ut. Men jag kan inte låta bli att tänka, var det här Charlotte Perrelli låg i måndags? Har Louise Boije af Gennäs klämt ut sina ungar här?

Charlotte Perrelli födde här i måndags. Får kändisbrudarna gå före kön?

– Nej.

Varför har just du blivit en förlossningsguru?

– Jag tror att det kan vara för att jag tar kvinnor på allvar. Jag har förtroende för den födande kvinnan och lägger inga värderingar i knät på henne.

Hur många barn har du?

– Två. Men jag har inte fött dem. Det är min mans barn. Tyvärr har jag inte givits möjligheten att kunna få barn.

Förväntas det inte att du ska ha klämt ut åtminstone en unge?

– Ja, det är klart. I början skämdes jag och tänkte att jag var en dålig barnmorska men nu känner jag att det kanske har gjort mig fullkomligt opartisk i mitt yrke. Det kan vara min styrka.

Vad ser du för trender just nu?

– Det har blivit mer av ytterligheter. Å ena sidan de som vill föda så kontrollerat och reglerat som möjligt...

...de så kallade gnällbrudarna?

– Det är taskigt att kalla dem det. De har det här behovet i bagaget av någon anledning, och då får man jobba utifrån det.

Å andra sidan har vi ju grottkvinnorna?

– Som vill föda helt natuligt. Enligt naturen ska man ju inte ingripa alls under förlossningen, men då kan barnet dö. Men ”naturligt” enligt min definition är där kroppen får sköta det i största möjliga mån själv och där mamma och barn mår bra efteråt.

Min bild av er på BB Stockholm är att ni uppmuntrar att föda utan smärtlindring.

– Vi berättar om för- och nackdelar. Att det inte finns några ”fria luncher” så att säga, en ryggbedövning kan öka risken för en mer långdragen förlossning. Men bedövning eller inte är en ointressant diskussion. För mig är det den totala upplevelsen som räknas.

Men läs i föräldratidningarna, ibland är det som en enda stor tävlan i att använda så lite smärtlindring som möjligt, att vara en ”riktig” kvinna.

– Du menar så! Ja, då kan vi snacka! Jag kan bli galen på det här prestationssamhället. I synnerhet för oss kvinnor. Vi ska se ut som tjugo hela livet, även om vi fött fem barn, och vara duktiga hela tiden. Jag köper också de senaste antirynkkrämerna och håller på...

Själv blir jag tokig när jag skriver om amningshysterin på BB, då väller det in mejl från till exempel barnmorskor som anser sig förolämpade.

– Det är möjligt att vi generaliserar för mycket kring amning och sätter upp för strikta regler. Vissa vill amma i tre månader, andra i tre år, då ska det faktiskt vara okej. Vi måste respektera kvinnans integritet mer.

Tycker du att ni barnmorskor har mycket makt?

– Absolut! Det är därför jag brinner för att kvinnor ska få vara delaktiga. När jag började som barnmorska skulle kvinnor bara vara tacksamma och göra som doktorn sa. Entrén till BB låg dessutom på baksidan av sjukhuset. Vi skulle skämmas på köpet...

Varför startade du BB Stockholm?

– Dels handlade det om en brist på förlossningsplatser i slutet av 90-talet. Men att BB Stockholm utformades som det gjorde beror på mina erfarenheter i yrket. När jag började i yrket för 35 år sedan var kvinnor så kuvade. De kom bara in och gjorde som barnmorskan sa. Det kan inte vara rätt att de ska behöva finna sig i hierarkin som sjukvården bestämmer över, tänkte jag. På BB Stockholm är idén att varje kvinna är unik och vi ska lyssna på just henne.

Man får inte föda hos er om man har för högt blodtryck eller om barnet ligger i säte. Varför?

– Men det är politikerna som bestämt det. Jag skulle gärna se att vi tog emot kvinnor som stod inför mer komplicerade förlossningar. De behöver vårt stöd allra mest.

Hur ser du på kejsarsnitt?

– Att det finns en viss förtroendekris mot oss barnmorskor eftersom de planerade kejsarsnitten, utan medicinsk indikation, ökar. Jag har ju själv samtal med kvinnor som är förlossningsrädda.

Men kan man inte få ha sin förlossningsrädsla i fred?

– Visst, så kan man se det. Att jag kanske måste lita på att för just dig är det bäst att föda med kejsarsnitt.

Kalla Fakta avslöjade i måndags att man faktiskt kan dricka två glas vin utan att det är farligt för barnet. Vad tycker du om det?

– Jo, visst, vi kan dricka två glas vin utan att barnet påverkas nämnvärt men vad händer med kvinnorna? Kan vi ta hand om vårt barn efter två eller fyra glas vin?

Du som pratar så mycket om att varje kvinnan är unik, nu generaliserar du.

– Men vad jag menar är... Jag kan ärligt säga att jag också är i händerna på forskningen. Det finns ingen absolut sanning. Men alkohol har för stor plats i många familjer, det vet vi! Och vi måste försöka se det ur barnets perspektiv.

Vad vill du förbättra nu. Efter att du startat BB Stockholm?

– Jaa..

BB Tensta?

– Visst, ge mig en lokal! Jag vet att det inte är så mycket mångfald här direkt. Ge mig en lokal så kör jag, haha... Annars skulle jag skulle vilja se en mer sammanhängande röd tråd inom mödra- och förlossningsvården. Så att man inte slussas runt så mycket, och träffar så många olika personer.

Men hur mycket ska vi dutta med brudar som väntar barn?

– Jo visst, det måste finnas en balans... Vi ser idag att barnmorskor måste ta mycket mer ansvar också. De ska reda ut begreppen kring vad man får äta, om alkohol, de blivande föräldrarnas relation, fetma, droger...

Varför pratas det så lite om hur jobbigt det kan vara efteråt, jag läste att cirka fyra procent måste operera underlivet.

– Jag vet faktiskt inte. De är nog förträngning. Att även jag förtränger de sämre delarna. Dessutom, de flesta kvinnor klarar sig ju bra och blir helt återställda!

Tidigare ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson möter de som har makt över våra liv och tankar. I dag Gudrun Abascal som är Sveriges hetaste barnmorska. Hennes bok ”Att föda” är en bibel för många gravida och kändisbrudarna står i kö för att föda på BB Stockholm där hon bossar.

Belinda Olsson