Har du rätt partner?

RELATIONER

”Gör testet så fort ni har träffats”

Du står i kyrkan och lovar evig trohet inför Gud och hela församlingen. Men hur säker är du på att kärleken blir livslång?

Men Aftonbladets test kan du få svaret!

Tom Cruise är då tvärsäker. Han hoppade upp och ner i Oprahs soffa, galen av kärlek och hojtade att han älskar Katie Holmes. Och paret har goda förutsättningar. De arbetar i samma bransch, är lika snygga, lika framgångsrika och har samma religiösa tro. Ju mer lika ett par är, desto större chans har kärleken att vara livet ut.

För ofta attraheras man av sin motsats, men tyvärr kan personlighetsskillnaderna bli som spiken i kistan för relationen.

Jon Cousins, grundare av matchmakingsajten cybersuitors.com, har tillsammans med Dr Glenn Wilson, överläkare i psykologi vid King's college i London, utvecklat ett särskilt test, ”The CQ-test”, som visar hur kompatibla två personer är. Testet består av tolv frågeställningar om allt från inställning till rökning till intresse för sex.

– Att gilla samma mat och ha delad smak vad gäller tv-program och musik är bra. Har man dessutom samma utbildningnivå och intelligens och kommer från samma socialklass, stabiliserar det relationen ytterligare, säger Jon Cousins.

Testet i tv

Testet användes nyligen av brittiska BBC i ett tv-program som handlade om speed-dejting. Singlarna i programmet uppmanades titta på varandra i 30 sekunder under tystnad, sedan konversera i tre minuter. Den singel som ville dejta den andre, tryckte på en knapp under bordet. När CQ-testet sedan fylldes i, visade det sig att de par där båda hade attraherats av varandra också var mycket kompatibla enligt CQ-testet.

Betyder det att kärlek känns i magen?

- Ja, vi är bättre än vi tror på att läsa av varandras manér, kroppsspråk och signaler.

Vad är viktigast? Fysisk attraktion eller att man tycker likadant?

– Man kan passa ihop hur bra som helst enligt testet, men om man inte tänder på varandra, hjälper det inte. Fast då kan man kanske bli kompisar istället!

När är det lämpligt att göra testet efter att man träffats?

– Så snart som möjligt. Jag brukar likna testet vid en pensionsförsäkring: det är aldrig för tidigt att ta en, men det kan bli för sent. Många par undviker ämnen som om de ska ha barn eller inte. Har man inte diskuterat igenom det, kan relationen sluta i tragedi.

Ska man våga göra ditt test om man är lyckligt gift?

– Absolut. Det kommer att bekräfta att ert äktenskap är toppen.

Vad gör man om resultatet inte blir så bra?

– Egentligen har ni redan tagit det första steget genom att göra testet, eftersom ni då har börjat kommunicera och kan titta på vilka områden ni bör åtgärda.

Erika Scott