Våga vara trist, mamma!

RELATIONER

Katerina Janouch: Du ska vara barnens coach, inte en kul kompis

Foto: Fördelen med att ha många barn är att de blir självständiga och lär sig ta hand om varandra, tycker Katerina Janouch.

Dagens föräldrar är för mesiga. Det tycker fembarnsmamman Katerina Janouch, aktuell med mamma­bibeln ”Barnliv”.

– Ledsen, men det finns inga gen­vägar, säger hon. Det ingår i föräldrakonceptet att vara tråkig och tjatig.

 Katerina Janouchs uppfart säger allt. Där samsas en röd sportbil med ett helt gäng barncyklar, en cykelkärra och en avlagd barnstol. Glamour och kaos på samma gång.

Treåringen Ingrid är hemma från dagis och pysslar för sig själv. Katerina låter henne hållas och behåller lugnet på ett beundransvärt sätt när dottern häller upp parfym i sin servis. Ingrid får bara en tillsägelse att

inte hälla upp mer, eftersom det kommer att lukta väldigt mycket.

Mindre hönsmamma

Fördelen med att ha fem barn är att de blir väldigt självständiga, lär sig leka själva och ta hand om varandra, säger hon.

– Jag har blivit mindre hönsmammig för varje barn. Min man Robert brukar säga att det är tur att vi fick så många barn, annars hade jag fortfarande matat och klätt på min äldsta son.

Egentligen hade Katerina inte tänkt att hon skulle ha så många barn.

– Jag och Ludvigs pappa separerade när Ludvig var ett. Det var ekande ensamt att vara singelmamma med ett barn. Jag var så avundsjuk på alla kvinnor som var gravida eller hade många barn. När jag träffade Robert, som drömde om en stor yvig familj, hade jag ett uppdämt behov av fler barn. Så vi satte igång att producera. Man kan nog säga att min stora familj är resultatet av frustrerad längtan och allmän gränslöshet.

Vad har omgivningen sagt om din fembarnsfamilj?

–Många tål inte att man bryter normen. Har du ett barn är du konstig och egoistisk. Har du två är du normal, vid tre börjar de bli lite oroliga, när nummer fyra ploppar ut fattar de ingenting och undrar lite försiktigt om du inte vet vad preventivmedel är. Vid femte barnet ger folk upp totalt och stämplar dig som psykfall.

I dagarna har Katerina kommit ut med den 698 sidor tjocka föräldrabibeln ”Barnliv”, som rymmer allt från fakta om graviditet till råd om hur du tar bort fästingar och hanterar raseriutbrott.

– Det är underbart att boken är klar. Det har varit som att vänta femlingar; roligt, men golvande tungt. Jag fick en förfrågan om att skriva en föräldrabok för flera år sedan. Men jag tvekade länge. Kan jag? Törs jag? Vem är jag att berätta för folk hur de ska göra? Men genom arbetet för tidningen Mama insåg jag att jag har mycket erfarenhet av barn och relationer.

I boken finns en uppsjö av råd hur man hanterar olika problem. Lever du som du lär?

– Jag försöker. Men det är klart att jag inte alltid är så pedagogisk. Däremot tycker jag att jag har lyckats i mitt uppsåt att vara ärlig mot barnen.

Katerina gillar egentligen inte begreppet uppfostra. Det är för mycket fokus på uppfostran och för lite på kärlek. Hon föredrar ord som ”lära” eller ”vägleda”.

– Alla mammor och pappor drömmer om att vara den perfekta föräldern. Det leder tyvärr till att alltför många är rädda för att vara trista och tjatiga. Men barn behöver trista mammor och pappor – inte poppiga kompisföräldrar som låter barnen styra. Du kränker inte ditt barn för att du bestämmer och säger ifrån.

När kränker man sitt barn?

– Du kränker ditt barn när du lägger in mer styrka och känslor än vad som är rimligt under en konflikt. När du ironiserar och driver med ditt barn, sätter upp omöjliga regler och klagar på barnet, trots att det visat vilja att göra rätt. Om barnet exempelvis faktiskt har ställt upp skorna på skohyllan, men du klagar på att de står i fel hörn av skohyllan, då kränker du ditt barn.

– Som förälder får man inte kräva för mycket. Välja sina strider och lämna utrymme för dialog. Du måste investera ett decennium. Men sen får du belöning för allt slit. Min belöning börjar komma nu.

Glöm inte kärleken

Katerina Janouchs fyra bästa tips som stärker ditt barn.

Hon har fem barn – från 3 till 16

Terri Herrera Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM