Relationer

Vill åtala för p-piller till unga

Av: 

Sebastian Chaaban

RELATIONER

"Jag läser lagen"

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle är beredd att åtala alla barnmorskor som skriver ut p-piller till flickor under 15 för medhjälp till våldtäkt.

– Jag läser lagen, säger han till Dagens Medicin.

Åklagare Mikael Hammarstrand.
Åklagare Mikael Hammarstrand.

År 2005 kom de nya sexualbrottslagen. Som innebär att det alltid räknas som ett övergrepp att ha sex med en person under 15 år, även vid samtycke.

Nu säger vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand att han inte skulle tveka att åtala den som skriver ut p-piller till någon under 15 år för medhjälp till våldtäkt.

– Jag läser lagen. Den som främjar ett brott är medansvarig och den som delar ut preventivmedel till en underårig underlättar ju för gärningsmannen att fortsätta med övergreppen, säger Mikael Hammarstrand till Dagens Medicin.

Osäkerhet

Men uttalandet har skapat oro bland barnmorskorna.

– Man gick till jobbet med ont i magen ett tag, men sedan måste man ändå landa i verkligheten, säger Ingmarie Andersson, barnmorska på ungdomsmottagningen i Bollnäs.

Flera ungdomsmottagningar i landet ska nu enligt uppgift vägra att skriva ut p-piller till flickor under 15 år på grund av osäkerheten som råder om rättsläget.

– Det måste finnas en tydlighet. Lagen måste ändras, eller så måste vi få förtydligat hur vi ska tolka lagen, säger Lena Marions, överläkare vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och ordförande i arbetsgruppen för tonårsgynekologi inom SFOG till Dagens Medicin.

– Folk har blivit uppskrämda av det här. Ingen vill jobba under de här omständigheterna, säger hon.

Han vill åtala för p-piller till unga
Publisert: