”Hennes metoder är barnmisshandel”

Föräldrar på nätet rasar mot Anna Wahlgren

Håll ner bebisens huvud och kör barnvagnen över tröskeln.

Anna Wahlgrens metoder för att få småbarn att sova är välkända.

Och just nu nätets hetaste diskussionsämne.

– Det är barnmisshandel, säger Victoria, 31.

– De får hålla på och tjafsa bäst de vill, säger Anna Wahlgren själv.

Anna Wahlgren.
Anna Wahlgren.

Anna Wahlgrens storsäljare ”Barnaboken” kom första gången redan 1983. Men hennes metoder för att få småttingar att somna – och sova hela natten – väcker intresse bland nya generationer trötta mammor och pappor.

Nu finns handgreppen också illustrerade med videoklipp på Anna Wahlgrens egen sajt. Ett av momenten kallas ”Tryckpressen”.

Huvudet trycks ned

Och det är just filmklippen som fått föräldrarna på nätforumet Familjeliv att rasa.

– Jag saknar nästan ord. Det är hemskt att se hur hon behandlar det gråtande barnet och trycker ned huvudet hårt, säger Victoria, 31, Hässleholm, som är inne på Familjeliv varje dag och läser och skriver.

”Tryckpressen” går ut på att barnet läggs på mage i barnvagnen som sedan körs häftigt fram och tillbaka. Då och då trycks huvudet ned med fast hand.

– Jag blir upprörd och arg, inte så mycket på henne, utan på att folk faktiskt använder de här metoderna, säger Annika Lindh, 24, Klippan, även hon flitig besökare på Familjeliv.

Hennes 14 månader gamla pojke lider av förstoppning. I dag vaknar han 10 gånger per natt – och så bra har han aldrig sovit tidigare.

– Anna Wahlgren säger att hennes metoder passar alla barn, men jag anser inte att det passar något barn, säger Annika Lindh.

Läkaren: ”Det ligger nära barnmisshandel”

Barnläkaren Lars H Gustafsson har också skrivit flera böcker om barnuppfostran och är liksom nätdebattörerna kritisk. Han tycker att metoden är brutal och onödigt hårdhänt. Även om skelettet är mer elastiskt hos ett barn än hos en vuxen, riskerar man att skada bröstkorgen vid tryck mot ryggen. En för hård hand kan knäcka ett revben eller ge bebisen andningsproblem.

– Utförs det på exakt rätt sätt är det inte skadligt. Men jag skulle aldrig ge ett sådant råd. Säkerhetsmarginalen är så liten. Om man har ett barn som har svårt att sova är det lätt att man som förälder är trött och irriterad och på gränsen till desperat, säger Lars H Gustafsson.

Är det barnmisshandel?

– Det beror på hur det görs. Det ligger väldigt nära vad jag skulle kalla barnmisshandel. Det är i vilket fall en allvarlig kränkning av barnet, säger Lars H Gustafsson.

Han reagerar också mot att Anna Wahlgren rekommenderar mageläge för bebisarna. Nyblivna föräldrar får idag rådet att lägga barnen på rygg för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd.

Även det bryska ”vagnandet” – att häftigt dra barnvagnen över t ex en tröskel – avråder han från.

– Det kan ge samma effekt som när man skakar ett barn, det som kallas Shaken Baby Syndrome och kan ge hjärnskador, säger Lars H Gustafsson.

”Alla vill inte sova nära”

En som har positiva erfarenheter av vagnandet och buffandet är Sophie Aldén Czechowski i Stockholm. Hon har gått kurs hos Anna Wahlgren och i stora drag följt hennes råd sedan hennes dotter föddes för 4 år sedan.

– Jag kan förstå att det kan se hårdhänt ut när man ser det så här på film. Men jag vet av egen erfarenhet att det är det inte, säger Sophie Aldén Czechowski.

Hon tycker att debatten på nätet fått slagsida och att tonen blivit hätsk.

– För mig var det viktigt att min dotter sov ordentligt på natten. Men jag älskar inte mitt barn mindre för att hon och jag sover i olika sängar på natten, säger Sophie.

Victoria, 31, fick sin son att sova hela natten genom att ta upp honom när han skrek och trösta tills han somnade om.

– Visst var det jobbigt. Men det är så det är att ha barn! säger Victoria.

”De får tjafsa bäst de vill”

Själv vill inte Anna Wahlgren kommentera kritiken mot metoderna hon förespråkar.

– De får hålla på och tjafsa bäst de vill, jag har inga kommentarer, säger hon till aftonbladet.se.

Under tisdagen försvann klippet med ”Tryckpressen” från Anna Wahlgrens sajt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN