”Hångla så mycket som möjligt på kontoret”

Publicerad:

RELATIONER

Läs Åsa Erlandsons krönika

Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.
Foto: STEFAN MATTSSON
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Hon var ny som fotograf, taggad men nervös. Han: En erfaren journalist som varit med länge, typen man gärna lättar sitt hjärta inför. I bilen på väg ut på ett jobb gjorde hon det och förklarade länge och väl hur himla orättvist det var att hon, som är så duktig, inte fick förlängt vikariat och hur fan tänkte personalchefen egentligen? Det visste journalisten, han är nämligen gift med chefen.

Detta utspelade sig (gång på gång på gång) på en av Sveriges största kvällstidningar som är ett enda stort kärleksnäste med tanke på alla relationer som föds och dör där.

Etikettexperten Magdalena Ribbing glömmer den allra viktigaste punkten när hon ger råd om hur man hanterar kärleksrelationer på jobbet: Berätta att ni är ihop! Då slipper vi andra göra bort oss. När jag var nyanställd på Aftonbladet krävde jag ett tillägg till välkommenkittet som alla fick: Ett relationsdiagram som visade hur kollegerna hängde ihop.

På den punkten är fd ministrarna Erik Åsbrink och Ylva Johansson ett sant föredöme med sitt oförglömliga pressmeddelande: ”Vi är kära!”

Jag vill även passa på och lägga till följande förhållningsregler kring kärlek på jobbet:

•       Spara era gulliga smeknamn till efter arbetstid – det är en mänsklig rättighet att slippa höra ”snuttgurkan”.

•       Även om ni har olika åsikter om företagets bokslut – börja inte bråka om smutstvätten också.

•       Ha inte sex på toaletten – om det bara finns en.

Om man bara håller sig till detta är jag mycket positiv till jobbkärlek och anser, tvärtemot Ribbing, att man bör hångla så mycket som möjligt på kontoret. För inget kan lysa upp en grå kontorsdag som ett rumptag vid faxen.

Publicerad: