Tv nyttigt för små barn

Av: Elin Swedenmark

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare: 1-1,5 timmes tv-tittande är okej

Tv är nyttigt – även för mycket små barn.

Det menar forskaren Margareta Rönnberg.

– Men det är viktigt också vad medtittarna gör, säger hon.

Även mycket små barn kan tillgodogöra sig tv-program  - men det är bra om en vuxen sitter med och kan förklara.
Foto: Colourbox
Även mycket små barn kan tillgodogöra sig tv-program  - men det är bra om en vuxen sitter med och kan förklara.

”Teletubbies”, ”Pingu” och ”Bananer i pyjamas” – barn älskar tv. Men huruvida det är nyttigt för dem eller ej har diskuterats sedan mediet först kom.

I antologin ”Blöjbarnsteve” presenterar Margareta Rönnberg, som är docent i filmvetenskap och forskar i barnkultur, studier som visar att även mycket små barn kan tillgodogöra sig tv. Hon menar att mediet är både kul och lärorikt för de små, och att 1-1,5 timmes tv-tittande per dag är helt okej, även för mycket små barn.

– Vid runt ett och ett halvt års ålder kan de förstå och efterfråga olika program och då bör vi också tillgodose det, menar hon.

Smarta och intresserade

Margareta Rönnberg har länge menat att unga inte tar skada av tv. Men det har inte gjorts några studier på så små barn som dryga ettåringar förut.

– Man glömmer hur smarta barnen är, och att de är så intresserade, initiativtagande och fantasifulla. De har åsikter så tidigt.

Allra bäst tycker barnen om figurer som liknar dem själva, enligt Margareta Rönnberg. I ”Teletubbies” finns till exempel en sol med bebisansikte som gjorde hennes eget barnbarn alldeles vilt av lycka.

– Barn vill känna igen sig själva och se saker som speglar dem. Det handlar om små betraktelser som vi vuxna glömt. Vi tar för givet att världen är igenkännbar, men det är den inte i början, säger hon.

Enligt Margareta Rönnberg kan tv:n hjälpa till att skapa mönster, ge tankar kring lekar och ord, och en rad små ting som vuxna missar.

Föräldrarnas roll viktig

Men även om små barn kan tillgodogöra sig tv så är föräldrarnas medtittande väldigt viktigt. Barnen i studien vände sig till föräldern när de hade upptäckt något, för att kommunicera det. Hon tycker att föräldrarna ska bete sig som när de läser en bok för barnet – förtydliga och förklara.

– Blir de sorgsna kan man kanske säga att ”Oj, blev du rädd? Men titta nu går det nog bra”, föreslår hon.

Pedagogiska program

I dag finns många tv-program framtagna med en pedagogisk tanke bakom.

– Lyckligtvis har vi en uppsjö av program som utgår från barnen själva numera, säger hon.

Tycker barnen att det är tråkigt reser de sig också helt sonika och går. Det enda alla barn i undersökningen ratade var nyheterna.

– Det var det enda de blev rädda för. Då sade de ”bort!”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN