’Städning är en konstart’

Statsministern njuter av att göra julfint hemma

Dammets värsta fiende Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) städar gärna – och systematiskt. Men inte i kostym. När det är på riktigt tar han fram sina speciella städbyxor med många fickor.
Dammets värsta fiende Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) städar gärna – och systematiskt. Men inte i kostym. När det är på riktigt tar han fram sina speciella städbyxor med många fickor.

Han ser det som ett gympass.

Roligast är det när det rasslar i dammsugarröret.

Möt en städmästare – statsminister Fredrik Reinfeldt.

Svenska folket rusar mot målsnöret, julafton. Många ser städningen som ett nödvändigt ont. Medan andra får en kick av att se till att det blir rent och snyggt.

Till dem hör Fredrik Reinfeldt, statsminister (m), som kallar sig själv för städfreak.

– För mig är det som ett fyspass. Jag håller ganska högt tempo, jag far upp och ner och in i hörnen. Det känns när man har städat.

För Reinfeldt är städningen blodigt allvar. Det handlar inte om att flytta runt dammet, det handlar om att få rent.

Han städar i speciella byxor med många fickor för att få med sig alla grejor. Han älskar det smala munstycket till dammsugaren som gör att man kommer åt överallt. Och han använder alltid såpa.

– Miljövänligt.

Börjar i ett hörn

Bakom en lyckad städning ligger god planering. Reinfeldt börjar antingen i bostadens ena hörn eller med de tyngsta bitarna, köket och badrummet.

– Man får höra att det är så dumt så dumt, men jag knäskurar. Då ser jag att jag verkligen får undan fläckarna, framför allt i köket. Att bara gå med en svabb blir inte alls lika rent.

Roligast är resultatet – att det blir rent och fint.

– Att gå igenom sitt hem, barnen sover och det är färdigstädat, det är en fantastisk känsla.

Allra härligast är det när det rasslar i dammsugarröret.

– Den sanna tillfredsställelsen för den som städar, det är att vara i hörnen. Bakom soffan och in i hörnen. Där kan man hitta en dammskatt. Det ger högre motivation.

– Det sköna rasslet, när det bara rasar in saker, kan man bäst åstadkomma med ett smalt munstycke.

”Bonuskvart” i köket

Reinfeldt använder speciella termer för att beskriva sitt städande. ”Bonuskvart” för att ordna köket på kvällen. ”Fördjupningsrum” för rummet som ägnas särskild omsorg under veckostädningen. ”Fuskkvart” för att fixa till det innan gästerna kommer.

– Jag blir glad av att diska och städa.

– Det har lite egentid över sig. Jag skaffar mig en ursäkt för att sätta på hög musik eller radiosporten genom att koppla ihop det med något viktigt. Det tror jag är förklaringen.

Uttjänta skjortor får nytt liv när Reinfeldt städar.

– De luddar inte. Framför allt bakstycket är fint. Det blir en stor fin duk som är grundbra för alla speglar, fönster och andra glasytor.

Fredrik Reinfeldt började städa redan i tonåren. Mamma delade in huset i städzoner och han hade ansvar för en. Men när han fick barn blev det viktigt på riktigt.

Allergiska söner

– Jag har två killar som är dammallergiska. Behovet av att sköta det på veckobasis blev nödvändigt, en hälsofråga, för mina pojkar. Annars märktes det på deras astma.

Numera blir städpassen inte lika långa som då han städade större delen av söndagen.

– Jag var väldigt noggrann.

Hinner du verkligen städa nu?

– Vi har hjälp. Fast jag städar ändå. Men inte de här sextimmarspassen längre.

Publisert: