Allergivänliga hundar – en myt

Det finns inga allergivänliga hundar.

En ny studie visar att alla hundar släpper ifrån sig allergiämnen.

Högst nivå av ämnet visar pudel som annars anses vara allergivänlig, skriver Allergia.se.

Pudel visade på högst nivå av allergenet Can f1.
Pudel visade på högst nivå av allergenet Can f1.

Allergivänliga hundraser är en myt, enligt en studie som publicerats i tidsskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ofta brukar man säga att pudlar passar bra för personer som är allergiska. Men ny forskning gjord av både amerikanska och holländska forskare avslöjar att alla hundar bär på allergenet Can f1, som ligger bakom allergiska och astmatiska reaktioner.

I studien ingick 200 hundar av raserna airedaleterrier, pudel, spansk vattenhund och labradoodle som tidigare ansetts passa personer med allergi, skriver Allergia.se.

Dessutom ingick 169 hundar av raser som inte anses vara allergivänliga.

Testet gick till så att de klippte loss hår från hundar, sög upp mjäll från djuren och samlade in damm från hundarnas hem.

I studien såg man att alla hundar bar på allergenet Can f1 och att det fanns små skillnader mellan raserna.  Istället såg man att det var större skillnader mellan de olika individerna.

”Är inte förvånad”

Bland de olika raserna fanns det högst nivåer av allergener i hår- och pälsprover från pudel och minst hos labrador retrivers.

– Jag är inte förvånad. Allergener är proteiner som har en biologisk funktion hos djuren. Därför går det inte att hitta eller avla fram en ras som inte släpper ifrån sig allergener, säger Magnus Wickman, professor i barnallergologi vid Karolinska Institutet i Stockholm till tidningen.

I studien har man inte kunnat undersöka om ägarna till hundarna har allergiska besvär av sina hundar.

Minimedia

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN