’Moderkaka smakar som lever och njure’

RELATIONER

Smoothie, torkade kapslar eller gryta – men oklart om måltiden gör någon nytta

Foto: SMAKA PÅ KAKA Amerikanska tv-personligheten Kim Kardashian väckte starka reaktioner när det kom fram att hon funderar på att äta upp sin moderkaka. Flera andra celebriteter – som skådespelerskan January Jones och forna Playboy mansion-inneboenden Holly Madison – har smakat.

Torkad moderkaka, ­någon?

Gravida realitystjärnan Kim Kardashian väckte uppståndelse med sina planer på att äta upp ­efterbörden.

Men idén är inte ny.

– Det smakar som en blandning av lever och njure, säger barnmorskan Cayenne Ekjordh som smakat.

I juli väntar Kim Kardashian och Kanye West en liten dotter. Under ett ultraljud nyligen förklarade realitystjärnan att hon vill äta moderkakan och frågade doktorn om han tror att det får henne att se yngre ut.

Även playboymodellen Holly Madison och Mad Men-stjärnan January Jones är moderkakeivrare men av andra anledningar: Madison ”återhämtade sig snabbare” och Jones menar att torkad moderkaka i kapselform kan hjälpa mot förlossningsdepression.

Vanligt i djurvärlden

Faktum är att honor i djurvärlden äter moder­kakan efter förlossningen, även kor som vanligtvis är vegetarianer. Forskare vid universitetet i Buffalo i USA har funnit att det har en smärtstillande effekt och ökar samspelet mellan hona och unge. Men om människor kan få samma effekt är ännu lite studerat.

Cayenne Ekjordh, som arbetar som hemförlossningsbarnmorska, hörde talas om att förtära moderkakan för första gången i mitten av 1970-talet.

– Då pratade man om att folk gjorde det i Kalifornien. Jag bara skrek. Det tog tre år innan jag vågade provsmaka, säger hon.

Mannen tillagade

Sedan dess har hon lärt sig att traditionen finns på många håll i världen. Det sägs förbättra bröstmjölksproduktionen, ge energi och lindra depressioner.

– En kollega i Mexiko brukar torka moderkakan och ge till mödrarna som present.

Själv brukar hon berätta för de nyblivna föräldrarna vilka alternativ som finns - sedan får var och en fatta ett eget beslut.

– En gång förlöste jag en kvinna som blödde två liter. Hennes man tillagade ­moderkakan och hon åt den. Jag har aldrig sett ­någon återhämta sig så fort, säger Cayenne Ekjordh.

Någon stor trend kan man inte tala om, menar hon.

– Att äta moderkakan är ju ganska extremt och kan kännas som en form av kannibalism. Men det är färre som gallskriker när de hör talas om det nu, det finns ett seriöst intresse. Sedan är det ett fåtal roliga människor som faktiskt vill prova, säger hon.

Om ”livets träd” kan göra Kim Kardashian yngre återstår att se.

Det kan du göra med efterbörden

Gräv ner den i trädgården och plantera ett träd eller en ­rosenbuske ovanpå. Moderkakor sägs göra underverk som gödsel och trädet blir jämngammalt med barnet.

Torka moderkakan och tillverka kapslar. Se till ­exempel moderkakan.com.

Gör en gryta eller smoothie på moderkakan.

1 av 2 | Foto: January Jones.

Kändisar som testat före Kim

Holly Madison och January Jones åt moderkakan som kapslar.

Tom Cruise påstod under graviditeten att han tänkte äta Katie Holmes moderkaka, men sa efteråt att han hade skämtat.

Victoria Beckham rapporteras uppskatta ansiktsbehandlingar med moderkaka – dock kommer den ifrån får.