Relationer

”Man kan ha sex utan kärlek”

avUlrika Lidbo

80-talisterna vill ha både kravlöst sex och långvariga förhållanden

1 av 3 | Foto: Mikael Gustavsen
Nya generationen Cherno Jallow, född 1983, Charlotte Orrnert, 1987, och Matilda Lann, 1984, är överens om att synen på sex och relationer har blivit friare.

”Generation dubbel” vill ha mer av allt.

Anonymt sex – och kärlek som varar livet ut.

– Problemet uppstår när den ene ser det som kravlöst sex och den andra som början på något långvarigt. Och så blir det väldigt ofta, tyvärr, säger sexrådgivaren Hannah Arnhög.

Det handlar om en självsäker generation unga tjejer och killar som vill se och prova det mesta, men landa i en stabil relation när det är dags att skaffa barn.

En generation med lätt ångest inför alla val och möjligheter som bjuds, som kallas Generation Dubbel i analys­företaget United Minds nya rapport om vad som kännetecknar 1980-talisterna.

I rapporten framkommer bland annat att bara drygt hälften, sex av tio 80-talister, tycker att man behöver veta namnet på den person man har sex med.

37 procent har haft sex på offentlig plats.

Samtidigt drömmer hela 69 procent om en partner att leva med livet ut. 85 procent av 80-talisterna tror på livslång kärlek.

Kravlöst sex och långvarig kärlek. Hur går det ihop?

Och vilka följder kan detta kluvna synsätt få?

Öppnare syn

Hannah Arnhög, sexrådgivare på tidningen VeckoRevyn, ser inget konstigt i det.

– Det vill vi väl alla, höll jag på att säga, och kom samtidigt på att jag själv är 80-talist. Vi har en mer öppen syn kring sex än tidigare generationer och har förstått att man kan ha sex utan kärlek och att det många gånger faktiskt kan vara ganska kul. Men med det inte sagt att vi har slutat drömma om den stora kärleken och en långvarig nära relation. Det är ju någonstans det vi alla vill ha i slutändan. Det är liksom mänskligt att vilja ha regelbunden närhet av en annan människa.

Finns det inga komplikationer i det synsättet?

– Problemet uppstår ju när den ene ser det som kravlöst sex och den andra ser det som en början på något långvarigt. Och så blir det väldigt ofta, tyvärr. Hade det gått att synka så att man alltid kände samma sak som den andre, hade det knappast funnits några problem. Men i en perfekt värld hade man kunna äta chips och godis till frukost utan att bli fet också.

”Lite nytt”

Hur skiljer sig 80-talisternas syn på sex och relationer från tidigare generationer?

– Jag vet inte om det skiljer sig så himla mycket. Man vill gärna säga att vi 80-talister har mer sex och lägger mindre känslor i det. Men så har det ju alltid varit, om man tänker efter. Folk har alltid knullat av kåthet. Man har bara hymlat mer med det. Sedan är det kanske lite nytt att vi insett att kvinnor faktiskt också kan vara kåta – och inte bara vill ligga av kärlek och närhetstörst. Vilken grej!

Psykologen och relationsexperten Eva Rusz tror att 80-talisterna har sett hur äldre generationer har betett sig och är mer måna om att hålla ihop sina relationer när det är dags för att bilda familj.

– Många har varit med om föräldrarnas skilsmässa och dess följder.

Namnlöst sex

Det kan också innebära fördelar i deras sätt att förhålla sig till relationer och sex jämfört med tidigare generationer.

– De tar god tid på sig att lära känna den de vill dela livet med, och väljer med omsorg när det väl gäller.

Men att bara drygt hälften av 80-talisterna i undersökningen tyckte att man behövde veta namnet på den man har sexuell kontakt med, tycker Eva Rusz är oroande.

– Att ­inte bry sig, att anonymisera dem man har sex med, är att inte vilja känna samhörighet med någon. Dessutom blir det svårare att spåra eventuella könssjukdomar.

Fotnot: Undersökningen gjordes av United Minds bland svenskar födda under 1980-talet. Totalt intervjuades 519 personer under perioden 29 mars till 12 april 2010.