”Han sågade vår relation – i ett brev”

Av: Ulrika Lidbo

Publicerad:

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz tror att ”Ledsen” och hennes partner har drabbats av ”bröllopsstress”.

– Man fokuserar på det praktiska och glömmer känslomässiga behov. Men det behöver inte vara så farligt som det känns, säger hon.

Foto: Colourbox

När man fokuserar hårt på att genomföra något stort och betydelsefullt, är det inte alls ovanligt att drabbas av en kris.

– Man är helt låst på målbilden: att driva igenom något viktigt man tagit ett gemensamt beslut om. Samtidigt missar man att uppmärksamma vad som behöver tillföras rent känslomässigt i relationen.

”Bröllopsstress” kan ta sig uttryck som en depression när giftermålet närmar sig. Katastroftankar är vanligt, trots att det sällan är en verklig katastrof i antågande, säger Eva Rusz.

Ta tag i problem direkt

Hon uppmanar de blivande äkta makarna att ta tag i problemen nu och inte i framtiden.

– Det är ett gyllene tillfälle att börja prata om vilka kvalitéer de önskar sig i sitt framtida liv tillsammans. De ska diskutera sinsemellan: Vad behöver bli bättre? Vilka förväntningar har vi på varandra? Vad behöver jag och vad vill jag att du ger mig?

Bröllop och ny bostad blir ofta kostsamt. Förutom ett känslomässigt engagemang, lägger man ner tid på planering och dessutom en hel del pengar. Det sista man önskar är att ens partner ska få kalla fötter i sista stund – oavsett om det är vid altaret eller hos mäklaren.

Eva Rusz tycker att ”Ledsen” och hennes partner ska söka upp en parterapeut.

– De behöver få konkret och handfast hjälp kring hur de kan träna på att uttrycka vad de behöver.

– De har tidigare lyckats reda ut otroheter och hitta tillbaka till varandra, vilket är jättefint. Om de nu också övar på känslomässig nyansering istället för att låtsas att allt är bra, har de goda förutsättningar att få ett långt, lyckligt äktenskap, säger Eva Rusz.

Publicerad: