Relationer

"Tro på dig själv – nu kan du välja och vraka"

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Evas råd: Varför tala om sig själv som en ful kärring?

Eva Rusz Malmberg
Eva Rusz Malmberg

EVAS FÖRKLARING. Hillevi har under en lång tid valt att leva som singel. Hon beskriver sitt val som självvalt då hon upplevt att män försökt kontrollera henne.

Hon löser sina relationsproblem med att gå vidare. Detta kan ses som ett antagande Hillevi har om sig själv. "Jag är den som bestämmer hur min relation skall se ut."

Hillevi ser på världen som "antingen eller". Detta sätt att resonera kommer från de relationserfarenheter hon har. Men är relationer verkligen så svartvita?

Behöver en så kompetent kvinna som Hillevi tänka att bara en viss typ av män gillar henne?

Hennes antagande om att kvinnor i hennes ålder har ett bäst före-datum är ett svartvitt tänkande som Hillevi behöver öva sig i att ändra på.

EVAS LÖSNING: Om man ger sig ut i dejtingbranschen i mogen ålder rekommenderar jag att man ger akt på vilka tankar man har om sig själv. Det gäller för övrigt alla oavsett ålder.

Det finns ett uttryck som säger: Våra förväntningar styr vad vi kommer att tro och lägga märke till. Därför behöver Hillevi och alla andra mogna människor öva sig i att vakta sin självbild.

Varför skulle en kvinna som Hillevi inte duga åt en man i liknande ålder?

Hon och andra mogna dejtare bör göra en egen lista på vad de har för kvaliteter som kan vara spännande att dela med en man.

Varför tala om sig själv som ful kärring? Finns det något annat hon kunde uttrycka om sig själv? Som mogen, medelålders, kreativ, nyfiken och självständig kvinna.

För att en relation skall fungera behövs kompromisser. Du måste stå ut med vissa saker du inte gillar genom att påminna dig om vad du i stort får i en parrelation.

Hillevi och andra mogna dejtare behöver öva sig i att acceptera att de partners de träffar kommer att ha synpunkter - precis som de själva har. Men det är inte samma sak som att de måste fly.

De behöver öva sig i att se vilka fördelar olikheter kan ge i stället. Acceptera att de vi möter i senare år har en mängd livserfarenheter.

Vi ska inte göra om varandra men acceptera och vara nyfikna på varandras liv!

4 råd till den mogne dejtaren

Relationsmyten: ”Lika barn leka bäst”

Läs också:

Publisert: