"Jag har sex med ett gift par"

Publicerad:
Uppdaterad:

Författaren Birgitta Stenberg: Jag lever med ett gift par

1 av 2 | Foto: RUNE JOHANSSON
Birgitta Stenberg som ung författare 1962.

Författaren Birgitta Stenberg är särbo.

Hennes partners är ett annat, gift par.

Tillsammans delar de livet, kärleken och sexualiteten, alla tre.

– Det finns bara en sak jag ångrar - att jag inte levde så här tidigare, säger Birgitta Stenberg.

Hon var gift i 19 år. Birgitta Stenberg kan lätt jämföra den traditionella tvåsamheten, med det nya förhållandet hon lever i idag. Sedan ett antal år tillbaka lever hon som särbo med en man och en kvinna som är gifta med varandra. Polykärleken har fler fördelar än tvåsamheten menar hon.

– Det är gladare helt enkelt, säger Birgitta Stenberg. Som ett par kan man lätt köra fast i rena idiotier bara för att släppa fram aggressioner. När man är tre så slipper man återvändsgränder helt och hållet.

Öppen om sexuella äventyr

Birgitta Stenberg är 72 år och en av våra mest kända författare. Hon har bland annat skrivit om sol och våraren Raskenstam och gett ut en självbiografisk romansvit där hon skildrar sitt liv som ung frigjord kvinna på 50- och 60-talet. Birgitta Stenberg har alltid öppet och rakt berättar om sin bisexualitet och de sexuella äventyr hon upplevt.

”Man måste se till att få uppleva så mycket som möjligt innan atombomben utplånade oss alla” skriver hon i sin nyutkomna bok ”Alla Vilda”. Och det har hon själv levt efter. Men det är bara de senaste tio åren som hon har levt i multiförhållande.

– Jag känner till andra äktenskap där parterna inte hade kunnat fungera om de inte hade varit tre. Äktenskapet överlever på grund av att ytterligare en person blir insläppt, säger Birgitta Stenberg.

Alla tre måste vara med

Hennes eget äktenskap fungerade utmärkt och de hade bara tid att ägna sig åt varandra. Det var efter hennes mans död som hon upptäckte multiförhållandet. Hennes nuvarande förhållande bottnar i djup förälskelse i både mannen och kvinnan och precis som i ett tvåsamhetsförhållande så delar de på det mesta även sexualiteten. När de ska ha sex krävs det att alla tre är närvarande.

– Skulle någon vilja ha sex utan tredje part, så måste man säga nej. Det blir lätt en obalans annars och det gäller att hålla sig klarsynt för att inte såra någon.

Polyförhållandet är till allas glädje menar Birgitta Stenberg.

– Det blir aldrig någon vardag utan det är alltid en fest.

Fyller olika behov

Även om Birgitta Stenberg är särbo med sina älskade som i sin tur bor tillsammans finns det ingen oro eller svartsjuka.

– De håller mig givetvis uppdaterad hela tiden om vad som sker. Och sexuellt finns det ingen anledning att vara svartsjuk. Man har ju ögon att se med som ger en extra njutning när de andra är aktiva, säger Birgitta Stenberg.

Hon ser många fördelar med att vara tre i ett förhållande; man fyller olika behov hos varandra och om någon har problem så finns det två personer att vädra dem med. Men det finns en sak som hon ångrar.

– Jag skulle ha valt att leva så här mycket tidigare, men jag var för blyg.

Läs också:

Suzanne Kordon

Publicerad: