Familjerelationer

Barnmorskor tjänar pengar på barnblod

RELATIONER

Kan vara olagligt, oetiskt och medicinskt omotiverat

Barnmorskor får provision om de värvar kunder till ett utländskt företag som samlar in blod från nyfödda. Nu kritiseras verksamheten av både barnmorskor, Socialstyrelsen och medicinsk personal.

Med löften om att stamceller från navelsträngsblod kan bota farliga sjukdomar hos barnet längre fram i livet lockar företaget Cryo-Save Nordic föräldrar att bli kunder, skriver tidningen Dagens Medicin. Tjänsten kostar 16 000 kronor, och för pengarna får föräldrarna ett insamlingskit och lagring av blodet i Tyskland eller Belgien i 20 år.

Frågan är hur stor den medicinska nyttan är. Britt-Marie Svahn är verksamhetschef på Centrum för allogen stamcellstransplantation vid Karolinska universitetssjukhuset, och hon skulle personligen aldrig rekommendera föräldrar att lagra sina egna barns stamceller.

Gott om donatorer

- Möjligheten är så otroligt minimal att man skulle behöva använda de här stamcellerna. Och vi är ju jätteduktiga på att hitta lämpliga stamceller till de som insjuknat - det finns mer än åtta miljoner frivilliga friska donatorer i världen, och det finns celler att få till 90-95 procent av alla som insjuknar, säger hon till aftonbladet.se.

Även Socialstyrelsen har synpunkter. Eftersom det handlar om långtidslagring av blodet gäller biobankslagen - och enligt den får prover inte föras utomlands om det inte gäller forskning. Cryo-Save Nordics prover förvaras i Tyskland och Belgien - och syftet är inte forskning, utan vård och framtida behandling.

Ingen insyn

- Det är mycket tveksamt om detta är lagligt, säger Socialstyrelsens biträdande chefsjurist Nils Blom.

Om proverna ska föras utomlands måste dessutom en etiknämnd ge sitt tillstånd, och det har inte skett i det här fallet.

För svenska blodbanker är Socialstyrelsen tillsynsmyndighet. De granskar hur lagringen går till och bevakar provgivarnas integritet. Några sådana möjligheter har myndigheten inte om blodbanken finns i utlandet.

Cryo-Sace Nordic är inte det enda företaget som är intresserade av de svenska spädbarnens blod. Även företaget Copy-Gen ligger i startgroparna.

- Vi måste ta ställning till hur vi ska tackla den här typen av verksamhet, säger Nils Blom.

Oprofessionellt

Företaget värvar kunder med annonser i föräldratidningar - men också genom att ge barnmorskor provision. För varje kund en barnmorska värvar får hon ungefär 450 kronor.

Anna Nordfjell, ordförande för Svenska barnmorskeförbundet, är i en kommentar till Dagens Medicin kritisk:

- Om en barnmorska möter de blivande föräldrarnas oro för framtiden med att förmedla en kontakt med ett företag som dessutom bedriver en tveksam verksamhet så är man inte särskilt professionell, säger hon till tidningen.

Maria Wångersjö

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer