Gulla med pojkarna så lyckas de bättre som vuxna

RELATIONER

Krama lillkillen mycket - annars kan han bli fotbollshuligan

Silkesvantarna på när du uppfostrar din lilla pojkbebis – då blir han en stjärna både på jobbet och i förhållanden när han blir stor.

Foto: Liten och skör. Även pojkbebisen måste få bli behandlad som den känsliga varelse han är - först då kan han växa upp till en stark man.

Den brittiska psykiatern Sebastian Kraemer varnar nu föräldrar för att lära sina små söner att vara tuffa och starka.

- Om pojkar behandlas som hårdingar är det troligare att de blir fotbollshuliganer än starka, modiga män, säger han till BBC News.

Vid sin föreläsning på en årliga brittisk psykiatrikonferens menade doktor Sebastian Kraemer att bebispojkar av naturen är känsliga. De halkar dessutom efter flickorna redan som små på en rad områden: de får oftare läs- och skrivsvårigheter, de drabbas oftare av Aspergers syndrom och koncentrationssvårigheter, de får sämre betyg och begår så småningom fler brott än flickor.

Inget muskelpaket

- Om föräldrarna visste att pojkar ligger efter flickor i utvecklingen och generellt sett är svagare på alla sätt utom vad gäller muskelstyrka så skulle de kunna göra ett bättre jobb än de gör nu, säger Sebastian Kraemer till BBC News.

Enligt Sebastian Kraemer visar forskningen att den mest kritiska perioden inträffar redan under bebisens första levnadsmånad, när hjärnan fortfarande utvecklas.

Det är då föräldrarna måste se sin lille pojke som den känsliga varelse han är, inte som ett muskelpaket. Behandlas de som svaga och sårbara lär de sig empati och social kompetens.

Maria Wångersjö

ARTIKELN HANDLAR OM