Familjerelationer

Barn som ammas blir mindre allergiska. Sant eller falskt?

RELATIONER

Här utreds några av föräldraskapets myter

Som småbarnsförälder stöter man på en djungel av råd, förmaningar och påståenden. Man ska inte äta apelsiner när man ammar. Barnen mår bra av att skrika och man ska ha sex för att sätta igång förlossningen. Vad är egentligen sant och vad är falskt?

Små barn kan bara knyta an till en mamman myt eller sanning?

Foto: Mikael Gustavsen

Förlossningen sätts lättare igång med den så kallade färdknäppen.

– Det borde teoretiskt sätt finnas en möjlighet, säger Mona Göransson, barnmorska och föredragshållare vid föräldrautbildningar. Spermier innehåller prostaglandiner som sätter igång förlossningen. Förutsättningen är att livmodertappen är mogen. Får man orgasm så drar livmodern ihop sig, på samma sätt som den gör när man får värkar, vilket också skulle kunna få igång en förlossning. Jag har varit med många gånger när par kommer in på förlossningen och ser lite extra glada ut och som sen berättar att de just haft sex när värkarna kom igång. Men det kan vara fråga om tillfälligheter.

Brösten tappar form av amning.

– Brösten förändras framför allt av graviditeten, eftersom bröstkörtlarna växer så mycket att du kan lägga på flera hundra gram. Det som händer under själva amningsperioden är marginellt, säger Ann Tiits, barnmorska och amningskonsult.

Barn som ammas blir mindre allergiska.

– Det där är ett komplicerat kapitel! säger Ann Tiits. Flera tunga studier visar på samband mellan mindre allergi och amning. Sedan har det dykt upp andra studier som visar på att mammor som är allergiska och ammar ändå får allergiska barn. Det som är det helt klart att amning skyddar mot infektioner.

Man ska undvika att äta choklad och jordgubbar när man ammar.

Det finns inget vetenskapligt vetenskapliga belägg för att något särskilt skulle vara onyttigt när du ammar. Det man vet är att man ska undvika rökning och alkohol när man ammar. Men även här så har man kommit fram till att om valet står mellan att inte amma eller röka och amma, så är det sistnämnda alternativet trots allt bättre för barnet. Det finns så mycket man påstår att man inte ska äta; kryddig mat, apelsin och choklad till exempel. Historien bakom myten om att choklad är dåligt för barnet är att mammor som låg på BB ofta fick choklad i present av besökare. Efter ett par dagar fick barnen prickar, helt vanliga nyföddhetsutslag som beror på hormonförändringar. Då drog man slutsatsen att det var chokladen som orsakat prickarna. Naturligtvis är det inte bra om man bara äter choklad när man ammar.

– Att man slutar dricka mjölk när ungen skriker tycker jag är befängt, säger Ann Tiits. Men jag antar att man gör det för att känna att man i alla fall försöker göra något åt situationen.

Det är bra för babyns lungor att skrika.

– Jag skulle beteckna sådana där påståenden som trams, säger Mona Göransson. När småbebisar skriker vill de någonting. Barnet behöver en vuxen som ger dem referenser, som tar upp och lugnar. Barnet kan inte kontrollera sina känslor och det är mamman som dämpar känslointrycket.

Man ska inte skämma bort barnet genom att ta upp det så fort det är missnöjt.

– Helt fel! Små barn kan man inte skämma bort, menar Mona Göransson. Nyfödda kan omöjligt vara beräknande. De går på känsla. Visst - man ska sätta gränser som förälder genom att ge sina barn tider och normer. Men det kommer mycket senare i livet och är inget man behöver tänka på när man har ett spädbarn.

Små barn gör att man spricker mindre vid förlossningen.

– Tja. Storleken har betydelse. Men det avgörande är sättet man krystar på, säger Mona Göransson.

Jag har tagit emot barn på 4 kilo utan att man behöver sy ett stygn och jag har sett mammor som har spruckit när de fött ett litet barn.

Barn har känsliga öron.

Fel. Barns öron är inte känsligare än vuxnas, men eftersom de inte kan tolka det de hör så blir de ofta rädda för vissa ljud.

– Man behöver inte viska för att man ha barn hemma, säger Mona Göransson. Hur känsliga barn är för ljud är individuellt, precis som hos vuxna. Man kan se det tydligt på syskon. Det ena syskonet leker lugnt medan det är fest hemma. Sedan kommer lillebror som måste ha tyst för att sova.

Barn kan bara knyta an till en person; mamman.

– Barn kan knyta an till flera personer, men behöver en person som är extra tydlig och nära, säger Louise Hallin, barnmorska och legitimerad psykoterapeut. Inom psykologin benämns den personen som ”mamma”. Sedan finns det vi kallar Den Andre, oftast pappan, som de också kan ha en nära relation till. Eftersom kvinnor ammar faller det sig naturligt att hon blir den extra tydliga personen. Men teoretiskt sett kan mamman vara ”den andre” och pappan den extra tydliga personen.

Bebisar brukar likna pappan så att han ska kunna knyta an till barnet.

– Som barnmorska kan jag tycka att barn är lika pappa när det föds, säger Louise Hallin. De byter sedan utseende allteftersom i livet. Men framför allt är det så att barnen liknar det vi vill att det ska likna. Det har visat sig att ungefär 8% av alla pappor i Sverige är inte barnens biologiska fäder. Men även de knyter an till barnen och folk säger att barnen liknar dem. Så det här ligger på en psykologisk nivå snarare än fysik. Att bekräfta föräldrar genom att säga att barnen är lika dem tycker jag är en fin handling.

Terri Herrera Eriksson (foraldrar@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer