Åklagare drar tillbaka våldtäktsmål

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Flickan klarar inte en rättegång till av psykiska skäl

TRELLEBORG

Kammaråklagare Ingegerd Jigin i Malmö drar överraskande tillbaka överklagandet i målet mot de två män som förra året friades från att ha våldtagit en 14-årig flicka i Trelleborg. Det sker med hänsyn till flickan.

Den misstänkta våldtäkten och den följande rättegången var mycket uppmärksammad och den friande domen framkallade häftiga protester från åtskilliga håll. Åklagarens beslut att inte fullfölja i hovrätten är också mycket ovanligt.

- Efter många olika turer har jag tillsammans med flickan, hennes mamma och juridiska ombud beslutat mig för detta. Hon klarar inte en ny rättegång av psykiska skäl, säger Ingegerd Jigin till Sydsvenska Dagbladet.

Hon skulle ha kunnat tvinga flickan till förhandlingar i hovrätten.

- Men det var inte aktuellt i detta fall, säger hon.

Den då 14-åriga flickan träffade två killar i 20-årsåldern i september i fjol. Båda hade sex med henne. Efteråt hävdade flick an och åklagaren att det handlade om våldtäkt, pojkarna och deras försvarare att det var frivilligt.

Det friande utslaget i Trelleborgs tingsrätt motiverades med att flickan inte i detalj kunde beskriva hur våldtäkten gått till.

RFSU:s generalsekreterare Katarina Lindahl var en av många som efteråt upprördes över domslutet och betecknade det som hårresande. Bland annat beskrev rätten 14-åringens liv och leverne i detalj och hur hon var klädd.

- Inte ett ord skrevs om de unga killarnas sexliv och klädsel, sade Ingegerd Jigin.

Publicerad: