Sitter du fast i villa-fällan

RELATIONER

Han blir snickare på deltid - hon fastnar i köket

1 av 4 | Foto: Fast i köket - Snickare på deltid

Han tvingas bli snickare på deltid.

  Hon fastnar i köket.

  Drömvillan har blivit rena mardrömmen för jämställdheten, visar ny forskning.

  Gör Aftonbladets test och kolla om ni sitter i fällan

I Sverige

bor mer än 75 procent av alla barnfamiljer i villa. Det egna huset har blivit normen för hur lyckliga barnfamiljer ska bo. Man drömmer om att ha gemensamma projekt, bra uppväxtmiljö för barnen och större utrymmen.

Men enligt den sociologiska avhandlingen "Drömmen om det egna huset" av Annika Almqvist riskerar drömkåken att bli en könsrollsfälla där makarna dubbelarbetar på varsitt håll i stället för tillsammans. Huset ger uppdelning i stället för samarbete. Han jobbar ute, hon inne. Hon, som tidigare älskade att meka med bilen, tar hand om barnen, inköp, maten, disken, tvätten och städningen. Han pysslar med huset, pannan, parabolen, bilen och trädgården, trots att han hade etta i träslöjd och inte kan skilja en björk från en gran.

Psykologen

och jämställdhetskonsulten Ylva Elvin-Nowak menar att tidsbristen är boven i dramat.

- Att bo i hus kräver ständigt arbete, säger hon. Bor man i hyreslägenhet finns det mer tid att göra annat, eftersom det är hyresvärden som står för underhållsarbetet. När människor lever under tidspress faller de oftare in i att göra det de är mest vana att göra.

Enligt Ylva Elvin-Nowak ligger det sällan någon tanke bakom att kvinnan städar och mannen klipper gräsmattan, det bara blir så.

- En hel del män får bekräftelse i att göra klassiskt manliga saker som att bygga och fixa. Kvinnorna får nöja sig med att göra det som blir över.

Är det ett problem att kvinnor tvättar medan mannen snickrar?

- Inte för dem som är nöjda. Men många män är besvärade av att de förväntas vara händiga. Och kvinnor brukar tycka att det är slitsamt med hushållsarbete, som är väldigt enformigt. Har man ett byggprojekt så finns en början och ett slut med tydligt resultat. Men har man ansvar för tvätten måste man vanligtvis börja om så snart man är färdig med en maskin. Det finns inte samma möjlighet att njuta av resultatet som när man har byggt något.

Vad kan man göra för att förhindra att man hamnar i villafällan?

- Var tydliga och prata mycket. Vem gör vad? Varför är det så? Vad är jämförbart - ska man vara befriad från att tvätta och städa i ett halvår bara för att man har byggt en veranda? Jag tycker det fungerar att tänka i konton. Vad går på hobbykontot och vad går på arbetskontot? Är det ett rent nöje att bygga den där verandan kan man inte förvänta sig att partnern i gengäld tar hand om disken som båda tycker är trist. Då får man tänka om, säger Ylva Elvin-Nowak.

Vilken villatyp är du?

Terri Herrera Eriksson ([email protected])