Gott nytt jämställt år

Wendela kartlägger årets värsta kvinnofällor

Nytt år och nya vanor.
Låt det nya året bli det mest jämställda året någonsin!
Här är tipsen. Låt experterna guida dig genom året.

Är du kvinna och lever i en heterosexuell relation? Då lägger du troligtvis nästan en timme mer än din partner på obetalt hushållsarbete varje dag. Du har troligtvis även lägre inkomst, stannar hemma oftare med barnen och har sannolikt ägnat mer tid än din partner åt att göra det trevligt för hela familjen under julen. Till sommaren kommer det vara din partner som får beröm för att några spikar är nedbankade i den nya verandan, medan du kommer att stå för det osynliga underhållet av huset.

Så har det statistiskt sett sett ut under många år. Trots att Sverige ofta har kallats för världens mest jämställda land är det väldigt mycket kvar att göra. Låt detta bli året när ni blir jämställda på allvar!

Kartlägger kvinnofällorna

Wendela har pratat några av Sveriges bästa experter på jämställdhet för att kartlägga de värsta kvinnofällorna som du kan råka ut för under året.

Skriv ut den här jämställdhetsalmanackan och ha den hängande på väggen under hela året.

(Källa: SOU 2014:6)

Wendelas jämställdhetsalmanacka

JANUARI: PENSION

Nu börjar de orangea pensionskuverten dimpa ner i brevlådorna. Enligt Pensionsmyndigheten är de årliga avsättningarna till männens pension tre miljarder kronor högre än för kvinnorna.

Ulrika Hagström, jämställdhetsutredare, TCO:

– Pension är en del av livsinkomsten. Eftersom det är sämre löneutveckling inom kvinnoyrken blir det en lägre lön under ett helt arbetsliv. Att många kvinnor jobbar deltid gör också stor skillnad i

pensionen.

Tips: Dela lika på föräldraledigheten! Pensionsspara! Kolla om båda föräldrarna kan jobba lite deltid - i stället för att en går ned mycket i tid!

FEBRUARI: VAB

Februari – vabruari – är den månad då flest föräldrar är hemma med sjuka barn. Männen tar ut under 40 procent av vab-dagarna.

Katarina Boye, doktor i sociologi:

– Den som tjänar minst vabbar ofta mest och i de flesta fall tjänar kvinnor mindre än män. Sedan förväntas det mer omsorg av mödrar än av fäder. När man står där på morgonen med sjuka barn får man försöka tänka lite långsiktigt. Mycket frånvaro från jobbet kan ha inverkan på löneutveckling och karriärmöjligheter.

Tips: Försök dela lika på vabbandet!

MARS: POLITIK

Det blir inget extraval men diskussionerna lär fortsätta. Enligt SVT:s valkompass från förra året är döda män som Nelson Mandela och Olof Palme de mest populära politiska förebilderna.

Pernilla Alexandersson, jämställdhetsexpert:

– Vita män får ofta stå som symbol för "det allmängiltiga" - någon som både kvinnor och män kan identifiera sig med. Historiskt sett har det varit ont om kvinnor i politiken.

Tips: Tänk efter hur du själv bedömer kvinnliga politiker. Berätta för dina barn hur det sett ut historiskt, att kvinnor inte alltid fått vara politiker.

APRIL: STÄDNING

Påsken nalkas och det är dags för vårstädning. Enligt SCB städar och diskar kvinnor dubbelt så mycket som män.

Katarina Boye, doktor i sociologi:

– Kvinnor gör mer av de rutinartade sysslorna, som tvätt, städning och matlagning. Män ägnar sig åt underhållsarbete som reparationer. Det tar inte så lång tid. Bland singlar är det ingen skillnad alls i hur mycket tid de lägger på hushållsarbetet. För samkönade relationer finns det inga siffror.

Tips: Bestäm er för att dela lika! Gör en fördelning. Skriv en lista så blir det tydligt.

MAJ: IDROTT

Nu är det avslutningar för barnens fritidsaktiviteter. Fördelningen av resurser till olika idrotter är väldigt ojämställd. I Göteborgs kommun läggs 15 miljoner kronor mer på pojkar som idrottar än flickor. (Källa: Idrottsstöd till flickor och pojkar, SKL 2013)

Pia Sundhage, förbundskapten för fotbollslandslaget: 

– Jag är själv inte förälder, men när jag hamnar på en fotbollsplan med barn ser jag en stor skillnad när det gäller förväntningarna på hur flickor och pojkar ska vara. Det behövs fler kvinnliga ledare inom fotbollen. Det krävs ett nytänk och det krävs att folk inte gör som de alltid gjort, det fungerar uppenbarligen inte.

Tips: Intressera er inte bara för herridrott. Det går att ha fotbollskväll även när damerna spelar!

JUNI: SEMESTERPLANERING

Äntligen sommar! Men vem planerar semestern? 74 procent av kvinnorna menar att de är mer aktiva än sin partner, enligt sajten Skyscanner.

Ulrika Hagström, jämställdhetsutredare TCO:

– Det lätt att låsa upp sig i fasta roller och då blir det lätt så att en i familjen blir projektledare. Försök rotera projektledarskapet. Barn brukar älska att få vara med och planera, släpp in dem!

I familjer med separerade föräldrar är det rimligt att den förälder som finns tillgänglig tar ansvar.

Tips: Låt hela familjen vara delaktig i planeringen!

JULI: GRILLNING

Nu åker utegrillarna fram! Enligt Grillbarometern och Sifo är det 59 procent av männen som basar över grillen - men bara 9 procent av kvinnorna.

Tina Wiman, journalist och författare till rapporten "Är Dalarna jämställt":

– Ofta står mannen vid grillen medan kvinnan fixar tilltugg och tar hand om barnen. Tittar man bakåt i tiden är inte grillning typiskt manligt. Det finns en teori om att det började på 1970-talet då man ville tillbaka till naturen och grottmannen.

Tips: Måste ni verkligen grilla? I så fall kan ni fixa både det och tilltuggen tillsammans!

AUGUSTI: STUGLIVET

I sommarstugan blir det mycket bygga, fixa och greja. Men vem gör vad?

Tina Wiman:

– Ofta blir det så att mannen bygger och fixar medan kvinnan har barnen och tar hand om hushållet. Det finns även statistik på att många pappor tar ut föräldraledighet på sommaren. Då målar de huset medan frun har semester och tar hand om barnen.

Tips: Ofta tänker man att det den andre gör är svårare än det man själv gör. Men hur svårt kan det vara? Greppa hammaren, kvinna!

SEPTEMBER: LITTERATUR

Bokmässan slår upp sina portar! Av de bilderböcker som gavs ut i Sverige 2011 hade 58 procent av böckerna en pojke i huvudroll och 34 procent en flicka, enligt Svenska Barnboksinstitutet.

Karin Milles, språkvetare:

– I barnböcker syns ofta de traditionella könsrollerna, pojkar bråkar och flickor är snälla. Men det har hänt grejer. Flera förlag har nischat sig på normbrytande barnlitteratur.

Tips: Ta en stereotyp skildring som utgångspunkt för en diskussion. Eller leta upp mer genomtänkta böcker. Till exempel "Kenta och barbisarna", "Kivi och monsterhund", ”Malins mamma gifter sig med Lisa”.

OKTOBER: LÖNER

Dags för höstbudget. Pengar är ett hett ämne i dessa tider. Enligt SCB är kvinnors löner, omräknade till heltid, i snitt 17 procent lägre än männens.

Ulrika Hagström, jämställdhetsutredare TCO:

- Det är sämre löneutveckling i traditionellt kvinnodominerade yrken. Dessutom spelar det en väldigt stor roll att många kvinnor är föräldralediga mer. Längden på föräldraledigheten hänger samman med hur mycket man sedan jobbar. Hälften av alla kvinnor och tio procent av männen går ner i arbetstid när barnen är små.

Tips: Det är bättre att båda föräldrarna går ner lite i arbetstid i stället för att en arbetar deltid under en länge tid.

NOVEMBER: SPRÅK

Nobelpristagaren i litteratur tillkännages av Svenska akademin och språket är på allas läppar. Men hur jämställt språk använder du? Det könsneutrala ordet hen har slagit igenom stort och i år har det föreslagits ett nytt ord för kvinnlig onani, klittra.

Karin Milles, språkvetare:

- Det finns fler ord som bubblat under året. Cis-person, vaginabärare och penisbärare. Många har börjat skriva 'en' i stället för 'man' och det kommer säkert att sprida sig. Språkets makt för att uppmärksamma orättvisor ska inte underskattas!

Tips: Låt detta bli året då du använder hen när könet är okänt eller oviktigt. Mycket enklare!

DECEMBER: INKÖP

Dags att köpa julklappar. Sex av tio kvinnor menar att de har huvudansvaret för julklappsköp och andra praktiska julsysslor, enligt en undersökning från TCO.

Kristina Henkel, som driver utbildningsföretaget Jämställt.se:

– Jag tror att stressen är problemet i alla relationer. När det blir stressigt går vi ofta tillbaka till traditionella roller och låser in oss, då är vi inte kreativa och tänker inte utanför boxen.

Tips: Dra lott om vem som ska köpa present till vem. Eller gå in för en köpfri jul så slipper ni problemet!

Publisert:

LÄS VIDARE