Relationer

Är du en slarver eller en pedant?

RELATIONER

Vissa gillar ordning och reda i hemmet.

Andra trivs bäst när det ser ut som om en bomb

slagit ner.

Så här påverkar städningen ditt liv.

Vad föredrar du; sorterade underkläder eller dammråttor överallt?
Vad föredrar du; sorterade underkläder eller dammråttor överallt?

 Dammtussarna växer till stora gråa råttor i hörnen. Tvätthögen är större än Mount Everest och du kan inte längre minnas när du sist tvättade fönstren . Då har du förmodligen inte mycket gemensamt med de som har kläderna ordnade efter färger i garderoberna. Parfymerna i bokstavsordning i badrumsskåpet eller underkläderna vikta i trekanter.

I en städundersökning från Temo visar att dammsugning och städning inte är svenska folkets favoritsysselsättning direkt. Städdillet har definitivt inte slagit rot. Killar drabbas minst av städnojan medan tjejer är lite bättre på att städa.

En tjej som tröttnade på städträsket är Lotte Wellton, 41, från Stockholm. Hon är husfru, beteendevetare och vd för Household Management Group.

Hon öppnade en sajt för alla som behöver stöd med att komma igång med städningen. (www.hushållsträsket.nu)

Hon tycker att att det är en god idé att tidigt lära sina barn att plocka bort saker efter sig.

– Man gör dem bara en otjänst genom att inte lära dem hålla ordning. Det är dessutom bra att dela upp städrutinerna i familjen så att det dagliga inte ser ut som ett gigantiskt berg. Fortfarande är det kvinnorna som står för den mesta städningen i hemmen, säger Lotte.

Temoundersökningen visar att 80 procent av de tillfrågade yngre männen tycker att de städar lika mycket som deras fruar eller flickvänner. Men bara 43 procent av fruarna och flickvännerna håller med. Det som bäst får i gång städtarmen är besök från någon man tycker mycket om. För att undvika panikstädningarna har Lotte Wellton ett bra tips att dela med sig.

Som beteendevetare har hon olika teorier om varför man blir ordningsam eller en slarver.

– Vad är det man säger om en pedant? ”Yttre ordning, inre kaos”. Kanske försöker man bemästra en slags inre oordning genom att ha fint och organiserat runt omkring sig. Jag vet inte om det stämmer, men jag tror att mycket bär man med sig hemifrån.

Agneta Elmegård

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer