Så många kvinnor vill operera brösten

Aftonbladet/Inizio: Förstoringar är vanligast

Var femte kvinna är så missnöjd med sina bröst att hon funderar på plastikkirurgi.

Särskilt kvinnor under 30 kan tänka sig att operera brösten. Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

– Ofta ligger problemet på ett djupare plan. Man tror att lösningen är en perfekt kropp, men i själva verket handlar det ofta om problem med den egna identiteten, säger Klara Edlund, psykolog.

Nästan 50 procent av svenska kvinnor kan tänka sig att göra kirurgiska ingrepp av estetiska skäl. Det absolut vanligaste önskemålet är att operera brösten. Det visar en undersökning som Aftonbladet/Inizio låtit genomföra. 

Störst är missnöjet med brösten bland kvinnor under 30, där drygt 60 procent av de som är villiga att lägga sig under kniven, vill ändra på just bröstens storlek och utseende. 

Klara Edlund, leg psykolog och leg psykoterapeut, möter ofta patienter som är missnöjda med sina kroppar. Hon tror att orsaken till missnöjet har att göra med att vi lever i en tid där sociala medier, filter och retuscherade bilder påverkar vår inställning till den egna kroppen. 

– Man plockar de bästa bitarna från en lång rad olika konton och pusslar ihop det till en enda enhet: Perfekt kropp, perfekt karriär, familj, spännande fritid. Att alla dessa bitar går att få ihop till 100 procent är egentligen helt orimligt, säger hon. 

Klara Edlund, leg psykolog och leg psykoterapeut.
Klara Edlund, leg psykolog och leg psykoterapeut.

Klara Edlund tror inte att plastikkirurgi alltid är lösningen, och rekommenderar att man innan ett ingrepp försöker sätta ord på de tankar man har kring kroppen. 

– Ofta ligger problemet på ett djupare plan. Man tror att lösningen är en perfekt kropp, men där det i själva verket handlar om problem med inbillad fulhet, ätstörning  eller med den egna identiteten. 

Att kroppens – och därmed även bröstens – utseende är viktigt för oss är inte särskilt konstigt, påpekar Klara Edlund. 

– Man identifierar sig med sin kropp. Och brösten är en väsentlig del av att vara kvinna. 

Men, säger Klara Edlund, om man märker att man lägger för mycket fokus på att fundera över hur man ser ut, då är det kanske dags att söka hjälp. Fundera på vad som får en att må bra och försöka ta hand om sig på olika sätt. 

– Landar man i att man är så missnöjd så att man vill operera, då ska det vara ett beslut man grundar på egen vilja efter moget övervägande. Annars finns det risk att den där operationen bara blir den första i försök att lösa problem som egentligen inte är kopplade till utseende.

Speciellt kvinnor under 30 år kan tänka sig att operera brösten, visar en undersökning som Aftonbladet/Inizio låtit genomföra. 
Speciellt kvinnor under 30 år kan tänka sig att operera brösten, visar en undersökning som Aftonbladet/Inizio låtit genomföra.

Många vill återställa brösten

Det är dock inte det extrema Pamela-Anderson-idealet med stora, runda och fasta bröst som gäller.

– I dag vill kvinnor ha bröst som passar den egna kroppen. I den mån det råder något ideal är det mer det vältränade, naturliga idealet man eftersträvar, säger Gabriella Sellman, läkare och specialist i plastikkirurgi på Akademikliniken.

Gabriella Sellman, som varit verksam inom området sedan 1990-talet, har tydligt sett hur det blivit mer och mer accepterat att hjälpa naturen på traven genom plastikkirurgi. 

– Den vanligaste kunden är hon som vill återställa brösten, kanske har hon fött barn, gått ner mycket i vikt, eller helt enkelt blivit äldre, säger hon. 

Gabriella Sellman, läkare och specialist i plastikkirurgi på Akademikliniken.
Gabriella Sellman, läkare och specialist i plastikkirurgi på Akademikliniken.

Inför ett beslut om en eventuell operation är det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till, menar Gabriella Sellman.

– Först och främst ska man göra en operation för att man själv vill. Det är också viktigt att välja en seriös plastikkirurg som är ansluten till svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi (SFEP). Och, slutligen, om man väljer att gå vidare med operation, att välja en bröstmodell som passar ens egen kropp. 

Influencers påverkar

Claes Ekenstam är samtals- och kroppsterapeut och har i doktorsavhandlingen ”Kroppens idéhistoria” undersökt hur vår inställning till människokroppen ändrats över tid. 

– Bröst har i alla tider varit förknippade med kvinnlighet, även om de i det gamla bondesamhället främst förknippades med amning. Också inom aristokratin hade bröst en stark laddning, konstaterar han. 

Claes Ekenstam, samtals- och kroppsterapeut.
Claes Ekenstam, samtals- och kroppsterapeut.

Men det var främst under 1900-talets senare hälft som bröst fick den starka sexuella laddning som de har i dag. 

– I dag råder ett relativt likriktat ideal, inspirerat av playboy-kulturen, menar Claes Ekenstam. 

Det vi ser i medier, oavsett om det handlar om modebilder, vimmelbilder eller det vi ser på influencers konton, påverkar vår syn på hur man ”ska” se ut. Konstigare än så är det inte. 

– Men om man tror att man löser problem genom att få ”den perfekta” kroppen lurar man sig själv. Det bör man vara medveten om, säger Claes Ekenstam.

Fakta från undersökningen

47 procent av kvinnorna kunde tänka sig att genomföra någon form av skönhetsoperation. 
Ansiktet var den vanligaste kroppsdelen som kvinnorna i undersökningen ville förändra med hjälp av plastikkirurgi, där 52 procent av de som kunde tänka sig operation också kunde tänka sig att operera ansiktet.
Brösten kom på andra plats, där 50 procent kunde tänka sig någon form av ingrepp. 
Dock varierade resultatet något: I åldrarna upp till och med 29 år hamnade brösten på överlägset första plats, där 64 procent av dem som var positiva till operation kunde tänka sig att operera brösten. 
Bland de kvinnor i undersökningen som plastikopererat sig var brösten den kroppsdel som oftast förändrats. Förstorande åtgärder var då det vanligaste ingreppet. 


Så gjordes undersökningen 
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är svenska kvinnor 18 år och äldre. 
Undersökningen omfattar 1 046 kvinnor som intervjuats i form av en webbundersökning under perioden 17-24 juni.


Publisert:

LÄS VIDARE