Endabarnen – födda vinnare?

De flesta Nobelpristagarna är endabarn.

Men det är inte säkert att det är lättare att växa upp syskonlös.

– Endabarn har svårt att frigöra sig från föräldrarna. Och gör de det sent i livet kan det bli extrema saker. Jag tror Tiger Woods-historien handlar om en revolt han aldrig fått göra, säger Elisabeth Schönbeck.

Att växa upp utan syskon och med en nära relation till sina föräldrar leder inte sällan till en glimrande karriär.

– Ofta när någon lyckas extremt bra, som Tiger Woods eller Obama, då gissar jag på endabarn, säger Elisabeth Schönbeck, syskonforskare och beteendevetare.

Stora åldersglapp räknas också

Dit räknas också ”funktionella endabarn”, alltså barn som liksom USA:s president Barack Obama har syskon som är mycket äldre eller yngre.

– Skiljer det mer än cirka sex år så blir det ett endabarnsbeteende. En 8-åring och en 1-åring slåss ju inte som samma saker.

Att inte ha någon att dela föräldrarnas förväntningar – och kärlek – innebär också en risk. Det blir svårare att frigöra sig.

– Endabarnen kan ha svårt att säga ifrån, säger Elisabeth Schönbeck.

Tiger Woods – försenad revolt

I sin bok "Äldst, yngst eller mittemellan" från förra året tog hon Tiger Woods som exempel på barnet utan syskon som pressats till stordåd av sina föräldrar.

Sedan dess har otrohetsskandalen ställt helyllekillen och golfens superstjärna i ett helt nytt ljus.

Elisabeth Schönbeck tror att det handlar om en försenad revolt.

– Forskning har visat att när frigörelsen kommer sent i livet blir det snarare fråga om en förvandling. Då kan det bli extrema saker och det är det jag tror det handlar om i den här tragiska historien. Han har aldrig fått vara barn, säger Elisabeth Schönbeck.

Hårt hållna endabarn

Ett annat exempel på våldsamma vuxenrevolter hos hårt hållna endabarn är Kerstin Thorvall, som 1976 orsakade uppståndelse genom att beskriva sitt sexliv med yngre män i självbiografin Det mest förbjudna.

Det funktionella endabarnet Olof Palme växte upp i en extremt högborgerlig familj.

– Hans farmor ville inte ens ta Hjalmar Branting i hand för att han var sosse. Då är det närmast en förvandling att Palme själv blir socialdemokratisk statsminister, säger Elisabeth Schönbeck.

”Barn ska vara barn”

Att göra klassförräderi eller orsaka skandal genom sitt utsvävande privatliv är trots allt inte ett alternativ för alla. Men Elisabeth Schönbeck menar att man som förälder bör vara medveten om sitt enda barns speciella position.

– För det första ska de få vara barn. Annars är det lätt hänt att han eller hon hänger med mamma och pappa som en liten vuxen. Åker på konstrunda på Österlen istället för till Disneyland och får ta för stort ansvar genom att sitta med och höra på diskussioner om ekonomi och relationer.

Ett annat tips är att skapa lite syskonkänsla.

– Se till att de lär sig att dela! Har man inga syskon att dela läsk med vattenpass med så kan man tänka på att ha kompisar och kusiner omkring sig så att endabarnen inte får favörer hela tiden, säger Elisabeth Schönbeck.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN