Relationer

Gratis p-piller för alla under 25

Av: 

Elin Swedenmark

RELATIONER

Preventivmedel ska vara gratis för alla under 25 år.

Det föreslår RFSU – för att stoppa oönskade graviditeter.

– Att bli gravid mot sin vilja är något som varje kvinna borde få slippa, säger generalsekreterare Åsa Régner.

De oönskade graviditeterna är fler i Sverige än i andra nordiska länder. En bidragande orsak vara att subventionerna för preventivmedel ser så olika ut i landet, menar RFSU. I Skåne är p-piller till exempel gratis för kvinnor upp till 20 års ålder, men i Kronoberg betalar kvinnor upp till 19 år fullt pris det första tremånadersreceptet, och sedan 170 kronor per år.

– Vi föreslår därför att alla preventivmedel ska vara gratis för alla upp till 25 år. Att bli gravid mot sin vilja är något som varje kvinna borde få slippa, säger generalsekreterare Åsa Régner i ett pressmeddelande.

Norge förebild

Det är Norge som är förebilden – där infördes gratis preventivmedel för ungdomar i åldrarna 16-19 år, i kombination med utförlig sex- och samlevnadsundervisning i skolorna. Resultatet blev att aborttalen sjönk med 25 procent mellan år 2000 och 2005, till den lägsta uppmätta nivån någonsin i Norge.

– Det visar att lågt pris och hög tillgänglighet på preventivmedel är två viktiga faktorer, och något som staten i högsta grad kan påverka, säger Åsa Regnér.

Försöket i Norge blev dock dyrt, och stoppades. Då steg också antalet aborter igen, skriver Åsa Régner i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

RFSU:s förslag gäller p-piller, dagen-efter piller och andra preventivmedel.

Publisert: