Jag kan inte tänka mig ett större slöseri

avDaniel Pernikliski

Daniel Pernikliski kan ha varit Sveriges sämste soldat

Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

Jag har gjort lumpen. Det är väldigt konstigt att tänka sig nu, men då hade jag inte uppnått den mognad som krävs för att våga vägra. Sällan har man skådat en sämre militär. Och som jag vantrivdes! Jag vågar inte ens tänka på vad det kostade samhället att utbilda mig i vad det nu var jag utbildades till. Varenda sjukdom jag kunde hitta i ordboken simulerade jag, för att slippa delta och låg istället på anläggningens sjukhus och läste böcker. Hjärnskakning och magsjuka var klassiker, för de är svåra att kolla upp.

Till slut hade jag varit ”magsjuk” så länge att de tvingades göra en grundlig undersökning av mig, och när jag stod på militärsjukhusets golv, på alla fyra, med läkarens finger uppe i stjärten, så tänkte jag att nu har det fan gått för långt. Men jag hade snärjt in mig så i mina lögner att det inte fanns någon återvändo.

Ingen borde behöva göra militärtjänstgöring, varken män eller kvinnor, jag kan inte komma på något större slöseri med resurser. Men nu har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på förslag att kvinnor ska tvingas mönstra och genomgå en tre månaders militärutbildning, om försvaret finner dem lämpliga. Så istället för att göra det enda vettiga och avskaffa militärtjänstgöringen, vill de alltså inkludera även den del av befolkningen som tidigare sluppit!?

”Nio blanka kronmiljoner kostar dag- och natthärbärge, varje år för de personer som är fredligast i Sverige!” Så skrev Tage Danielsson 1976, om kostnaden för vapenvägrare. Med dagens penningvärde räcker nog de nio kronmiljonerna knappast ens till frukosten, särskilt inte när den ska ätas av både kvinnor och män.

Det är helt absurt att sätta människor som inte vill kriga i fängelse, men om det här förslaget skulle gå igenom, så kan ju Sveriges fredligaste personer i alla fall äta frukost med sin partner, för skattepengar.

Det låter ju riktigt mysigt.