Relationer

”Jag är rädd för att flytta”

RELATIONER

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsdilemma

Hur ska det gå? "Mina närmaste vänner finns här - men nu vill min man flytta till en annan ände av Sverige." (Bilden är arrangerad.)
Hur ska det gå? "Mina närmaste vänner finns här - men nu vill min man flytta till en annan ände av Sverige." (Bilden är arrangerad.)

Han ser möjligheter. Hon är rädd.

– En stor livsförändring kan smärta, men behöver inte vara negativ, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Hon tycker att Camilla ska följa sin man till staden där hans drömjobb finns.

När man har valt att leva i en parrelation kan det jämställas med att vara ett team. Ibland måste teamets intressen få vinna över de individuella, säger Eva Rusz.

I längden vinner båda på detta, även om man först kan uppleva att man som individ förlorar på det. Att mannen erbjuds höjd lön, förmåner och ansvar låter onekligen som vinster, även om det innebär att hela familjen tvingas flytta långt bort.

Vem skulle inte bli nervös inför en så stor förändring?

– Att känna sig orolig när man ska bryta upp från något man knutit an till är helt normalt, säger Eva Rusz.

Hon förklarar att det finns tre biologiska system – vrede, panik och oro – som blockerar och hindrar oss från att hitta fram till andra känslor.

Tala med varandra

Lösningen på problemet är kommunikation. Och mannens uppdrag är att coacha sin fru och vara en samtalspartner, tycker Eva Rusz.

– Genom att tala med varandra kan de gemensamt hitta positiva känslor. Ju mer hon får prata av sig om oron, desto mer kommer hon att kunna se möjligheterna.

Men Camilla är inte ensam om sin oro. Kvinnor oroar sig mer för familjen vid en flytt än män. Det visar en global undersökning av rekryteringsföretaget Kelly Services.

115 000 personer i 33 länder, varav 1 000 svenskar, fick svara på frågor om att flytta för arbetets skull och vilka faktorer som påverkar dem i ett sådant beslut.

Medan kvinnor i högre grad oroade sig för familjen och barnens skolgång, bekymrade sig män mer för hus och andra tillgångar.

Ulrika Lidbo

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer