”Sexualiteten sitter i hjärnan”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-16

En människas sexualitet – förmågan att tända på män eller kvinnor – är inte alls inlärd. Den är medfödd, förmodligen inpräglad i hjärnans vindlingar någon gång under fosterstadiet, hävdar svenska forskare efter nya studier.

Enkelt uttryckt har bögar en hel del gemensamt med heterosexuella kvinnor, och lesbiska med heterosexuella män. Åtminstone om man ser till hur deras hjärnor ser ut och fungerar i vissa delar, skriver hjärnforskaren Ivanka Savic vid Stockholm Brain Institute och Karolinska institutet tillsammans med kollegan Per Lindström i vetenskapstidskriften Pnas.

De båda har studerat 90 frivilliga personers hjärnor med hjälp av olika kameror. Av studiepersonerna var 25 män och 25 kvinnor heterosexuella och 20 män och 20 kvinnor homosexuella.

Större hjärnhalva

Enligt analyserna har både heteromän och lesbiska lätt asymmetriska hjärnor där höger hjärnhalva är något större. Övriga hade symmetriska hjärnor.

Forskarna mätte också blodflödet till en hjärnstruktur kallad amygdala, huvudrollsinnehavare bakom känslor som rädsla, skräck och vrede. Kamerabilderna visade hur amygdala stod i kontakt med övriga delar av hjärnan. Även i detta avseende hade bögarna mer gemensamt med de heterosexuella kvinnorna än med sina heterosexuella medbröder, och vice versa. Forskarna tror att fynden kan förklara varför rädsla oftare tar sig uttryck i stark oro eller ångest än i exempelvis vrede i dessa grupper, men studien är för liten för att ge säkert besked i den frågan.

Hormoner

Troligen uppkommer skillnaderna i amygdala och i hjärnans symmetri redan på fosterstadiet, beroende på vilken koncentration av vilka hormoner som fostret utsätts för, enligt forskarna, som efterlyser mer forskning på området.

Tidigare studier har också visat på skillnader i hjärnan beroende på om man attraheras av personer av samma- eller motsatt kön. Men de studierna har mestadels baserats på hur folk reagerar på olika erotiska signaler – som ansikten eller dofter – och skulle alltså kunna spegla den sexuella läggningen i sig och inte vad som ligger bakom den.

TT