Relationer

”Naturligtvis är jag feminist, jag har ju hjärna”

RELATIONER

Liza Marklund chattade med läsarna

Hon har inte varit i Norrbotten på 25 år – minns det bara som ”mörkt och kallt”.

Favoritfilmen heter ”Happiness”.

Och hon har redan lagt beslag på sex Rammstein-biljetter.

Läs hela chattet med författaren Liza Marklund.

Liza Marklund.
Liza Marklund.

marie säger: Hej Liza, jag har precis läst ut ”Gömda” och ”Asyl”. Kommer det någon efterföljare på dessa?

Liza Marklund säger: Det tror jag inte. Jag tycker Mia ska få vara ifred nu.

Elicia säger: Har läst ”Primetime” och ”Studio sex”. Vilken bok är du själv mest nöjd med?

Liza Marklund säger: Det går inte att välja. Det är som att välja mellan sina barn.

JH säger: Favoritförfattare bland de svenskar som är aktiva idag?

Liza Marklund säger: Hej, Inger Frimansson och Åsa Nilssonne.

Norrland säger: Hejsan Liza, jag tänkte bara fråga varför du ogillar Norrland så mycket när du själv kommer från Piteå?

Liza Marklund säger: Jag ogillar inte alls Norrland. Det förstår jag inte vad du fått ifrån.

adnil säger: Tycker du e kanon på att skriva!!!Har du några andra projekt på gång?

Liza Marklund säger: Ja, jag håller på med två domumentärfilmer för TV4 som ska sändas i november. De heter ”Lite stryk får de tåla” och handlar om kvinnovåld.

Elicia säger: Jag har nyligen fått veta att jag ska ha barn i juni. Du verkar vara en sån supermorsa, har du några tips och råd till mig?

Liza Marklund säger: Läs Anna Wahlgrens ”Barnaboken”. Jag hade dött utan den.

amica säger: Med anledning av ”Gömda” och ”Asyl”, har du några tips hur man kan stoppa stalking? Är själv drabbad och mannen har besöksförbud som snart går ut. Vi har barn ihop vilket komplicerar det hela.

Liza Marklund säger: Jag förstår att du sitter i en förfärlig sits. En av de dokumentärer jag jobbar med handlar om kvinnor som du. Ni är väldigt många. Jag förstår att det inte är någon tröst, men du måste fortsätta kämpa för din egen och för barnens skull.

ungFörfattare säger: Hej Liza! Vad har du för råd till en ung författare? Vart kan jag skicka mina "böcker"? Mvh Richard

Liza Marklund säger: Hej Richard. Skriv tills du blir klar. Det är det enda råd jag kan ge, och det är svårt nog. Titta i bokhandeln eller i biblioteket så att du ser vilka förlag som finns. Om du hittar böcker du gillar, titta på vilket förlag som givit ut dem och så skickar du din bok dit.

uffe säger: Hej. Läste båda dina böcker om Mia Erikson. hur har hon det idag? Och hur har hennes barnen det och vad gör dom? Lycka till med allt vad du gör.

Liza Marklund säger: Hej Uffe. Mia har det jättebra. Hon bor med sina barn i en stor villa utanför en större stad i USA. Både barnen pluggar.

Hannah säger: Vem ser du upp till?

Liza Marklund säger: Nelson Mandela.

Elicia säger: Jag bor i Flen. Hur kommer det sig att du skriver så mycket om dessa trakter?

Liza Marklund säger: Min man är från Flen.

Helena säger: Hej! Tack för många bra lässtunder. Har lyssnat på nästan alla dina böcker på CD. Tänkte fråga hur lång tid ungefär det tar att skriva en bok? (från idé & faktainsamling till tryck)?

Liza Marklund säger: Hej Helena. Kul att du gillar böckerna. Det tar drygt ett år att skiva en bok från ax till limpa.

Linkan säger: Vad kommer det sig att du är så engegerad i just frågor kring kvinnovåld?

Liza Marklund säger: Därför att jag tycker att det är sinnessjukt att kvinnor plågas så mycket i Sverige. Alla borde vara engagerade i den här frågan.

Mariia säger: Vad tycker du egentligen om Norrbotten?

Liza Marklund säger: Jag har inte varit där på 25 år, så jag vet nästan ingenting om Norrbotten längre. Jag minns det som väldigt mörkt och kallt.

Ahlenius säger: Har du någon favoritfilm?

Liza Marklund säger: ”Happiness” av Todd Solondz.

anna säger: Sprängaren blev ju film, kommer någon annan av dina böcker göras som film?

Liza Marklund säger: Kanske, jag vet inte. Vi får se. Det finns inget beslut, men vi pratar om det. Det känns inte så viktigt för mig.

Annie säger: Hej Liza. Sitter för tillfället och läser ”Asyl”, lika gripande som ”Gömda” och nästan hopplös att lägga ifrån sig. Du verkar väldigt engagerad i kvinnofrågor, skulle du själv kalla dig feminist?

Liza Marklund säger: Naturligtvis. Jag har ju hjärna.

Gumman säger: Du som gillar "Rammstein", ska du gå på deras konsert?

Liza Marklund säger: Absolut. Jag har sex stycken biljetter.

mavizzle säger: Hej Liza. Jag undrar lite hur du tar på dessa hot. Jag menar du är ju en väldigt aktiv och omtyckt person som syns rätt mycket. Hade jag varit i din sits tror jag att jag knappt vågat gått ut.

Liza Marklund säger: Alternativet är att lägga sig ner och dö och det känns inget kul.

Helena säger: Har du någon ny bok på gång? Är det en fortsättning med Annika Bengtzon? Hur länge fortsätter du skriva om henne isåfall?

Liza Marklund säger: Jag ska skriva om Annika Bengtzon, men inte i år. Den kommer inte förrän 2006, men det kommer fler sen.

Linda säger: Hej. Jag älskar att skriva, mina vänner älskar det jag skriver. En dröm är att nå ut med det jag skriver på ett eller annat sätt. Hur gjorde du? Finns det något som är tabu att skriva om? Vad tycker du är bra respektive dåligt med att vara känd författare?

Liza Marklund säger: Skicka ditt manuskript till ett förlag eller många förlag. Det finns inget som är tabu att skriva om, läs nobelpristagaren Elfriede Jelinek så får du se, hon skriver om allt. Det bästa med att vara känd författare är förstås att många vill läsa det jag har att säga. Jag kommer inte på något sämsta.

Helena säger: Har Maria mer kontakt med sina föräldrar nu? Är det möjligt för dem att träffas?

Liza Marklund säger: Mia och hennes föräldrar har sporadisk kontakt.

Luscinia säger: Vad tycker du man ska göra åt en tjejkompis (24 år) som ensam lagar mat, tvättar, städar, handlar åt sig själv och sin sambo, även om de båda jobbar heltid. Jag skäms att det finns sådana förhållanden år 2004. Hennes trygghet verkar vara att han inte klarar en vardag utan hennes sysslor, medan hans trygghet är att hon inte klarar en vardag utan honom.

Liza Marklund säger: Hon verkar vara en vuxen människa. Trivs hon med sitt liv tycker inte jag att du ska ha synpunkter på det. Om hon far illa däremot, så försök vara kvar som kompis, visa att du finns där. Om hon en dag vill göra sig fri kommer det att vara dig hon vänder sig till.

Alexandra Ramnewall

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer