Sömnbrist förstör kärlekslivet

RELATIONER

Många tvingas sova i olika sängar

Att ha problem med sömnen är inte bara skadligt eller besvärande för den drabbade personen. Det är även orsaken till att miljontals förhållanden går i kras menar forskare.

Foto: En stressig vardag gör sömnen och relationen lidande.

Många personer känner sig stressade av att hinna med både karriär, relation och ett socialt liv. Ordentligt med sömn blir då ännu viktigare för att orka med allt. Många par väljer att inte dela säng - eller ens rum - för att ge den andra så mycket vila som möjligt, skriver tidningen Daily Mail.

Nästan 400 000 britter deltog i en undersökning om sömn utförd av Dr Melissa Hack på British Sleep Society. Enligt forskaren förstörs både förhållanden och karriärer av bristen på sömn. I undersökningen erkänner två av tre av de som led av sömnbrist att det orsakade problem i relationen och hälften sa att de hade tvingats att sova i separata sängar.

- Det skämtas om personer som snarkar eller nickar till, men det är ett väldigt allvarligt problem, säger Melissa Hack till Daily Mail.

Borde söka hjälp

John Shneerson, sömnexpert på Papworthsjukhuset i Cambridge tror att livsstilen i dagens samhälle bär stor skuld till problemen.

- Det förväntas att man ständigt är villig att arbeta eller umgås och på grund av det vill inte folk erkänna att de är uttröttade och behöver söka hjälp, säger han.

- Men genom att leva med extrem trötthet riskerar man både sina liv och förhållanden.

Lotta Zachrisson