Kvinnor sållas bort av arbetsgivare

Publicerad:
Uppdaterad:

Studie: Likvärdiga meriter hjälper inte

Uppsala

Om kvinnor döljer sin identitet när de söker jobb har de större chans att få komma på intervju.

Ny forskning vid Uppsala universitet visar att kvinnor diskrimineras av arbetsgivare.

- Vår studie är nog det hittills starkaste belägget för att arbetsgivare medvetet sållar bort kvinnor när de anställer personal, säger Jonas Lagerström, forskare vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) till Upsala Nya Tidning.

Resultaten visar att även kvinnor med likvärdiga meriter har betydligt sämre chanser än män att ens bli kallade till en anställningsintervju. I själva verket ökar kvinnor sina chanser att få kontakt med en arbetsgivare om de döljer sin identitet när de söker jobb.

Männen kontaktades oftare

Den nya studien bygger på uppgifter om drygt 8 000 kvinnor och män som sökt jobb via Arbetsmarknadsstyrelsens databas, Sökandebanken. Av dem valde 922 eller ungefär var nionde person att utelämna uppgifter om sitt namn, kön eller bådadera.

Överlag visar granskningen att männen betydligt oftare än kvinnorna blivit kontaktade av arbetsgivare. Bara en mindre del av denna skillnad kunde forskarna förklara med att de jobbsökande männen i genomsnitt hade större kvalifikationer än de jobbsökande kvinnorna.

- Även när kvinnor och män hade exakt samma kvalifikationer i form av till exempel utbildning och arbetslivserfarenhet hade männen ungefär en femtedel större chans än kvinnorna att bli kontaktade av en arbetsgivare, säger Jonas Lagerström till UNT.

Tjänar på anonymitet

Denna skillnad mellan kvinnor och män gällde dock inte för dem som valde att inte avslöja namn eller kön när de sökte jobb.

- I de fall arbetsgivaren enbart kände till personernas meriter hade kvinnor precis lika stor chans som män att bli kontaktade av en arbetsgivare. Det innebär att kvinnor faktiskt tjänar på att dölja sin identitet när de söker jobb via Sökandebanken, säger Jonas Lagerström.

Studien är ett samarbete mellan forskare vid Nationalekonomiska institutionen, Uppsala universitet, och Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i Uppsala.

TT

Publicerad: