Relationer

Kvinnor mer sjuka – oavsett jobb

RELATIONER

Forskare tror att skillanden beror på diskriminering

Kvinnorna är mer sjuka än männen i alla typer av yrken, visar en forskarstudie.

Att kvinnor har högre sjukfrånvaro än männen är ingen nyhet. Det har oftast förklarats med att kvinnor jobbar i andra branscher än männen.

Men forskare i Lund har kommit fram till att skillnaderna finns i alla kategorier av yrken, skriver arbetsmiljötidningen Du&Jobbet, ”så anledningen till att kvinnor har längre sjukfall finns inte i segregeringen”, säger Antoinette Hetzler, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Störst skillnad bland säljare

Forskarnas statistik bygger på uppgifter från 2001–2002 och avser 15 olika yrken i Skåne län. Störst skillnad mellan män och kvinnor fanns i gruppen säljare, inköpare och mäklare där det fanns 35,7 procent kvinnor anställda. Kvinnornas andel av sjukfallen var samtidigt hela 59,7 procent.

En liknande studie gjordes tio år tidigare, men då var skillnaderna inte alls lika stora.

”Män mer attraktiva”

Antoinette Hetzler tror att dagens stora skillnader i sjukskrivningar mellan könen beror på att kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden:

– Männen är mer attraktiva på arbetsmarknaden än kvinnor och får också mer rehabilitering. Arbetsmarknaden selekterar bort kvinnorna. De försvinner till långtidssjukskrivning och förtidspension, säger hon till tidningen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer