”Min pappa har aldrig träffat Jack”

RELATIONER

TV 4:s Jessica Almenäs om pappans svek – mot henne själv och sonen

1 av 4 | Foto: Svårt att förlåta. ”Jag är faktiskt lite sur fortfarande”, säger Jessica Almenäs om att hennes pappa skilde sig och flyttade iväg

Jessica Almenäs liv är ett pussel. Hon trixar för att kunna sitta i TV 4:s ”Nyhetsmorgon”, leda travsuccén ”Vinnare” och leva familjeliv med sambon Johan och sonen Jack, 1.

Men hon saknar en viktig pusselbit — sin pappa.

— Han har aldrig träffat Jack, berättar hon.

Från ”Miss World” och ”Sveriges sexigaste” till tungt ankare i ”Nyhetsmorgon” och travkunnig i ”Vinnare”.

Fick kritik

Jessica Almenäs har för länge sedan bevisat att hon är mer än bara snygg och blond. Men när hon valde att sitta i rutan redan två månader efter sonen Jacks födelse fick hon tuff kritik.

– Det kom genast brev från tittare: ”Du borde vara hemma och ta hand om ditt barn.”

Blir irriterad

Och så har det fortsatt.

– Jag var på en travbana häromveckan då det kom fram en karl och sa: ”Hinner du verkligen vara en bra mamma?!”

– Sånt blir jag irriterad på, för det är ändå mitt liv. Huvudsaken är väl ändå att någon av föräldrarna är med barnet? Ingen kritiserar ju Johan för att han jobbar lika mycket som förut.

Själv tror Jessica att hon är en bättre mamma när hon jobbar – också.

”Stressigt att jobba”

– Jag tyckte det var urtråkigt att bara sitta hemma och amma. Fast det vågar jag knappt säga (skratt)! Men jag behöver känna att jag inte bara är MAMMA utan också JESSICA.

Vi ses över en Caesarsallad på tjusiga ”Claes på hörnet” i lika tjusiga Stockholmsstadsdelen Vasastan. Jessica knaprar i sig med god aptit, trots att hon inte egentligen är ett dugg hungrig (”Jag kommer direkt från en jobbfrukost”). I samma andetag berättar hon att hon fått magkatarr.

– Det ÄR stressigt att jobba, ta hand om sin relation, hinna med sina vänner, vara mamma. Det är ett attans pusslande hela tiden. Jag och Johan sätter oss på söndagskvällarna och gör ett schema: ”Där måste jag jobba, då får du ta hand om Jack, sedan får du komma och lämna Jack, så byter jag av dig.”

Många par separerar innan barnet hunnit fylla två år. Kan du förstå det?

– Ja, för det sliter definitivt på relationen. Men har man skaffat barn ihop, då får man väl ändå kämpa på lite och inte bara ge upp.

Jessicas egna föräldrar skilde sig när hennes pappa träffade en ny kvinna från Tyskland. Efter skilsmässan lämnade han Sverige och flyttade dit. Trots att Jessica officiellt var vuxen blev separationen en chock.

Blev ”skilsmässobarn”

– Jag hade levt i en kärnfamilj under 20 år och så plötsligt var jag ett ”skilsmässobarn”. Det var svårt att ställa om.

I dag beskriver hon sin kontakt med pappan som ”sporadisk”.

– Jag är väldigt långsint (skratt)! Jag är faktiskt lite sur fortfarande. Om någon gör en stor oförrätt mot mig, har jag väldigt svårt att förlåta. Jag var alltid pappas flicka, så för mig var det extra hårt när han stack och inte hörde av sig så ofta.

– Vår ”speciella kontakt” var visst inte så speciell ändå. I dag förstår jag att man inte kan hålla ihop bara för barnens skull. Samtidigt har man ett ansvar mot sina barn även om de börjar bli vuxna. Man kan inte bara lämna dem i sticket.

Vad säger din pappa om Jack?

– Pappa har aldrig träffat Jack? Det är ju lite svårt eftersom han bor så långt borta. Han har ju nya barn dessutom. Jag har tre halvsyskon. Jack har en moster som nästan är nyfödd (skratt)!

Samtidigt förstår hon – nu själv mamma – att föräldrarollen inte är helt lätt.

– Det är svårt att se sina föräldrar annat än som Perfekta Människor, men nu när Jack finns vet jag hur svårt det är. Inte sjutton har jag svar på allting och gör allting rätt (skratt)!

Är hypokondrisk

Inför sonen Jacks födelse led Jessica av svår förlossningsskräck.

– Jag är allmänt hypokondrisk och tycker att allt som har att göra med sjukhus, sprutor och blod är superläskigt. Jag har en extrem dödsångest. Jag är otroligt rädd för döden och åldrandet. Jag orkar knappt prata om det, för jag blir så deprimerad.

På vilket sätt skrämmer det dig att bli äldre?

– När jag var i 20-årsåldern tänkte jag aldrig att jag skulle bli äldre än 30. Jag tänkte att jag alltid skulle vara ung och snygg. Nu har jag har fått barn och börjat få rynkor. Kroppen har förändrats och kommer aldrig att bli likadan.

Till ålderstecknen hör också att Jessica tycker att hon har svårare att lärs sig manus utantill och lättare att glömma saker.

– Jag kan gå hemifrån och tänka: ”Det var något som jag borde haft med mig?”

Jack?

– Ha ha, Jack har jag faktiskt aldrig glömt!

Spelade elitbasket

Fakta om Jessica:

Foto: På Fröken Sverigetävlingen.

Är programledare på TV4

Foto: Jessica som programledare i ”Vinnare”.

Erika Scott