Relationer

”Det är inget ovanligt att penisen slaknar”

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Läs chattet med sexologen Linn Heed

Linn Heed: Sommarvärmen är här och jag är på plats för att chatta med Er...

annas: Hej. Det tar bara längre o längre tid för mej att få orgasm, förut gick det jätte fort men nu kan ja nästintill sitta hur länge som helst, fast jag har vibrator också. Vad är det som är fel? Tråkigt när jag har sex med min kille. MVH

Linn Heed: Kanske har du hamnat i en statisk tankespiral som påverkar dig negativt. Fokuseringen på orgasmen kan leda till en låsning och en fördröjning som både är frustrerande och irriterande. Försök att egga dig själv under förspelet genom fantasier och att koncentrera dig på det som precis sker med din kropp och dina sinnen i stunden. Slappna av och försök att ge dig hän utan hänsyn till tid och rum. Orgasmen finns där. Fånga den.

phantom: Tre snabba tips för att krydda ett sexliv som går på rutin, tack!

Linn Heed: Älska oväntat, det vill säga överraska dig själv och din partner med att byta tid, rum och plats. Köp in lite sexiga underkläder eller attiraljer som du och din partner kan tänkas tända på, alltifrån sexleksaker till litteratur eller erotiska filmer. Prova en ställning som ni inte har testat tidigare. Använd fantasin. Det behöver inte vara så avancerade ställningar, utan det är det oprövade och oväntade som kommer ge er kryddan som ni behöver för att bryta rutinen. Lycka till!

Jaag: Det är helt omöjligt för mej att få orgasm. Jag o min kille har testat allt, men det går inte. Det gör mej så frustrerad. Vi har varit ihop snart 2 år! Min klitoris är för känslig, det är skönt de första sekunderna av smekning sen gör det bara ont... Snälla hjälp mej vad ska jag göra? Dessutom blir jag för blöt av samlag så då känner jag knappt något. Jag vill inte ha det så här. Hjälp mej!

Linn Heed: Okej jag förstår att både du och din kille är frustrerade och att detta skapar ännu mer en situation som känns omöjlig och hopplös. För det första är din rikliga våthet, eller lubrikation, något som du skall försöka se som positiv. Din kropp reagerar precis som den skall och våtheten är både ett tecken på att du är redo och tillräckligt upphetsad för samlag, samt skyddar dina slemhinnor mot för hård friktion, vilket kan bidra till svampinfektioner och andra problem. Försök att fundera över vad som verkligen är upphetsande. Det gäller både tankar och fantasier, dofter, ord, ljud, smekningar. Vill du bli lätt berörd hela tiden? Tycker du om när din partner pratar med dig under tiden? Blir du mer upphetsad av att använda sexleksaker och andra attribut? Genom att fundera och kartlägga din "upphetsningskurva" så kan du både förlänga den och fördjupa den, vilket i längden ökar dina chanser till orgasm. Önskar dig all lycka till!

15åringen: jag är 15 år och min förhud är lite för tajt när jag har stånd (slak är det inget problem att göra rent). Kommer det påverka sexlivet som stundar?

Linn Heed: Det behöver inte påverka ditt kommande sexliv, men jag tycker att du skall gå till din ungdomsmottagning och be att en doktor tittar på hur tajt din förhud verkligen är. Det är inte ovanligt att killar behöver hjälp att åtgärda detta. Helt ofarligt, så föregrip situationen och gå och kolla upp dig.

Johan: Hejsan mitt namn är Johan och jag undrar om det verkligen är skönt och få "den" där bak.

Varmaste hälsningar Johan

Linn Heed: Det är som med allting annat.... en del personer uppskattar anal penetration, andra inte. En del tycker att det upphetsande ligger i det förbjudna, mer än i den fysiologiska känslan av att vara uppfylld. Andra tycker om anal stimulering, utan att för den sakens skull behöva ha fullbordade anala samlag. Var och en får helt enkelt pröva sig fram.

GronWall: Jag måste bli mer uthållig. Jag kommer väldigt lätt, håller dock tillbaka men när jag gjort det 2-3 gånger så blir jag slak. Fungerar dom där medlen som finns i olika sexaffärer?

Linn Heed: En del säger att medlen fungerar andra märker faktiskt ingen större skillnad. Du får prova dig fram och se om du kan hitta något som fungerar för just dig. Det är inte något ovanligt att penisen slaknar under ett samlag, för att sedan få full erektion igen. Det är normalt och ingenting att oroa sig för. Om du slaknar så kan ni väl byta ställning eller aktivitet. Övergå från samlag till smeksex och så vidare. Genom att du slappnar av och byter ställning så tror jag även att förutsättningarna för att få tillbaka ståndet också ökar. Lycka till!

Patrik: Vilken är den teoretiskt bästa ställningen för en kvinna att få orgasm?

Linn Heed: Teori är just bara teori. Det är i praktiken det sker, och det varierar från kvinna till kvinna. Men det absolut vanligaste, enklaste sättet för en kvinna att uppnå orgasm är att: 1) Vara TILLRÄCKLIGT upphetsad, det vill säga ett bra förspel. 2) Stimulering av KLITORIS, antingen med händer, mun eller kön. Sedan om detta sker bakifrån eller i missionären är individuellt.

Undrande tonåringar: Har du några tips hur man ska smeka sin kille rätt? Hur gillar killar att bli smekta?

Linn Heed: Inte för hårt, inga vassa naglar eller tänder. Försök hitta en rytm som han uppskattar. Du märker på andningen om du är på rätt väg. Våga fråga och ta till dig hans kommenterar på ett lekfullt sätt. Se det inte som kritik om han säger att du skall smeka hårdare eller fortare och så vidare. Genom bra kommunikation och lyhördhet kommer du att kunna smeka din kille på ett bra sätt.

Sara: Hej! Jag har käkat p-piller ett tag nu, de heter Trionetta. Sedan jag började med dom så har jag helt tappat min sexlust. Jag har inget förhållande just nu. Är det vanligt att man tappar lusten då man äter p-piller?

Linn Heed: Det kan vara en biverkning som vissa kvinnor drabbas av. Jag tycker att du skall ta ett rejält snack med din gynekolog och pröva att byta p-piller sort. Det finns olika kombinations p-piller som fungerar lite olika. Självklart är den biverkning med helt tappad sexlust, som du beskriver ett alldeles för högt och onödigt pris att betala. Sex skall ju vara 100% njutningsfullt!

taz: Hej, det är så att jag har svårt att få min könsorgan att bli tillräcklig "hård", jag har hört att det kan bli så pga att man styrketränar och då kommer det inte tillräckligt med blod ner dit, vad tror du det kan vara ...mvh//taz

Linn Heed: Jag tror mer på att det kan vara oro, nervositet och spänningar som gör att du inte får en hundraprocentig erektion, mer än att du styrketränar. Det som gör att penisen blir hård är att blodtillförseln ner till könsorganet ökar och att de svällkropparna som finns där fylls med blod. Detta är en fysiologisk automatiserad process, som både påverkas och kan störas av just psykologiska faktorer. Försök att slappna av och oroa dig inte så mycket över graden av hårdhet. Även en inte fullt erigrerad penis kan utföra samlag.

Eva: Hej hej.. jag undrar om munherpes (typ 1) smittar vid oralsex (man till kvinna) om man inte har utbrott då? Tack!

Linn Heed: Munherpes kan smitta vid oralsex (oavsett vem /man eller kvinna/ som utför oralsexet). Man tar den största risken att bli smittad när man har synliga blåsor och vätskefyllda sår, och bör naturligtvis undvika att ha oralsex då. Tyvärr finns det vissa rön som säger att herpes även smittar då man inte har blåsor, men att smittorisken inte är lika hög. Jag tycker att om man lever i ett fast förhållande och en har munherpes, så bör man undvika oralsex och kyssar vid utbrotten, men älska utan oro när blåsorna är inaktiva.

Linn Heed: Tack för idag och ha en fortsatt skön sommar med mycket KÄRLEK!

Publisert: