Kvinna, ta makten över din karriär!

RELATIONER

Stjärnjournalisternas bästa råd till kvinnor som vill framåt

Glastak, ”könsmaktstrukturer”, orättvist... Det finns många eländesbeskrivningar när det gäller kvinnor och karriär.

Men Anita Jekander och Pia Brandelius, båda journalister, tycker att det är hög tid för kvinnorna att sätta sig över eländet, och besegra männen med deras egna metoder.

De har en upplagd strategi – som de gärna bjuder på.

Foto: Anita Jekander och Pia Brandelius.

Nä, nu systrar är det dags att sluta gnälla och ta makten över karriären!

Lätt för er att säga, kan man kanske tänka om de stentuffa och hundra procent smarta journalistbrudarna Anita Jekander, 52, och Pia Brandelius, 65, som skrivit boken ”Med list & lust” (Wahlström & Widstrand), om hur du som kvinna når framgång i arbetslivet.

Men Jekander och Brandelius hjälper de osäkra. Med friskt humör serveras handfast en hel strategi för hur man ska besegra männen med deras egen metod och spränga glastaket så splittret yr i gubbväldet. Det gäller att sluta känna efter och framför allt måste kvinnor lägga av med att motarbeta varandra, säger Jekander och Brandelius, som båda hoppat av från tv (mest kända från ”Aktuellt” och ”Speciellt” i SVT) för att numera syssla med medieträning, hålla föredrag och skriva böcker.

”En enda lång tjejmiddag”

I ”Med list & lust” har de samtalat med kvinnor som avancerat till höga positioner inom vitt skilda områden, exempelvis länspolismästare Carin Götblad, rektorn för Karolinska institutet Harriet Wallberg-Henriksson, kårordförande på Handelshögskolan Golnaz Hashemzadeh och armbryterskan Heidi Andersson. Hur kul som helst har det varit, rapporterar Jekander.

– Vi har legat dubbla av skratt. Det har varit som en enda lång tjejmiddag att göra den här boken, säger hon.

– Carin Götblad är sanslös alltså, säger Brandelius. Hon är rolig hela tiden, har en otrolig skärpa och envishet och berättar sina dråpliga historier och så garvar hon stort.

”Skratta åt eländet” är just ett av bokens direkta råd. När man till exempel som Carin Götblad har mött en del motstånd på sin väg mot toppen.

– Men hon har ju också klarat sig för hon ser maktstrukturernas mönster, säger Pia Brandelius.

– ?och hon använder sitt goda humör, säger Anita Jekander. Det har alla de här kvinnorna gjort, det är därför vi vill lyfta fram dem, för man måste ha bra föredömen tycker vi.

Vilket är ert främsta råd till en kvinna som söker ett chefsjobb?

Anita Jekander (AJ): Lägg upp en strategi och tänk igenom vad du ska säga.

Pia Brandelius (PB): Tänk på hur du pratar. Lugnt och...

AJ: ...sänk ned rösten. Ta stöd från magtrakten. Vi pratar ju annars här uppe (höjer rösten till ansträngt läge) vi kvinnor.

Är kvinnor martyrer?

PB: En del, andra inte. Men man kan också skrämmas genom att inte lyssna av omgivningen. I boken är det en dam som skojar och pratar mycket och hon hade jättesvårt att få jobb, för de blev förmodligen rädda för henne. När hon slutade skämta och höll tillbaka lite grann, blev lite allvarlig, då gick det lättare.

AJ: Man ska inte tala i frågeform som vi kvinnor ofta tenderar att göra. En man säger ”Vi ska göra såhär” medan vi kvinnor säger ”Borde vi inte göra såhär?”, en fråga och en negation och det gör att vi framstår som osäkra.

PB: ...och det där fattar ju inte kvinnor emellan för det är vårt sätt att uttrycka oss. Men för karlar blir det bara förvirring.

Anita Jekander och Pia Brandelius gapskrattar.

– De förstår inte att det är en order!

Så undviker du gnällfällorna

Jekander & Brandelius 10 smarta tips.

Anna Björkman ([email protected])