”Hjälp oss hantera vår trotsiga dotter”

RELATIONER

Vår dotter är drygt två år och har under sista året övat för Dramatiska institutets intagning om 20 år. Hon låtsasgråter men efter en stund övergår det i ”äkta” tårar och då blir hon helt otröstlig. Vi har provat alla knep: ignorera, trösta, resonera, krama, vänta ut, distrahera, muta ... Det är väl en fas som hon går igenom men hur ska vi hantera den?

Erik

Hej Erik! Barn hittar olika sätt att få uppmärksamhet på. Det lilla barnet kan man få att gråta om man låter ledsen på rösten och tycker synd om barnet.

Om din flicka gråter, så ta upp henne i knäet men fortsätt med det du gjorde innan. Skriker hon så lyft ner henne och tala om att du får ont i öronen av skrikandet, men att hon kan sitta hos dig när hon är lugn.

Ge inte näring åt gnällandet genom att försöka prata med henne just då. Kan det vara så att det är någon speciell tid på dagen som anfallen kommer? Kan du förebygga anfallen, hon kanske behöver fylla på energin med en frukt eller med vatten?

Det kan ta lång tid att vända ett negativt beteende. Förstärk allt positivt. Till exempel att hon är duktig som kommer när du säger till eller att hon är duktig som kan sätta på sig mössan. Till slut har du vänt på ett negativt beteende till något positivt. Lycka till!

Nanny Eva

ARTIKELN HANDLAR OM