Mejla

Åsa Erlandson

”Svenssonnamnen får sin revansch”

RELATIONER

Åsa Erlandson spår om framtidens namntrender

Länge tyckte jag att mitt namn var perfekt. Åsa. Varken ovanligt eller vanligt, konstigt eller lamt. Det gäller mitt efternamn också (även om jag till min ständiga förvåning alltid måste bokstavera det. "Nej, inte Ärlandsson/Erlansson/Erlandersson/Ärlingsson eller favoriten Ekundayo. Som jag grubblat över den. Var det CSN som hade humor - eller noll koll?)
Ännu mer nöjd blev jag när internet kom och jag fick en namne som är elitcyklist och som bloggar om sina hårda träningspass. Jag säger aldrig emot när folk förväxlar mig med henne.
Sedan upptäckte jag att jag har en namne till, som är Sverigedemokrat. Då var jag inte lika nöjd längre, utan fick ett akut behov av att byta namn.
Ur det tar jag fram min spåkula: Trenden med unika namn kommer dö. Nästa generation döper inte sina ungar till Kiara, Dewyn, Ziggy, Euphemia, Heaven, Seven, Keven och Midnight Chardonnay (trots att de själva heter det). Istället får Svenssonnamnen revansch eftersom samtalstonen på nätet spårat ur och alla strävar efter att ha så vanliga namn som möjligt. Anna Andersson och Sven Svensson blir glödheta, för de är ogooglingsbara. Framtidens kids får sin tonårstid tillbaka och kan vara unga och dumma ifred utan rädsla för att få en digital tatuering - tack vare sina intetsägande namn.
Besserwisser-disclaimer1: Man får inte sitt namn när man döps, utan när blanketten till Skatteverket skickas in. Men det blir så knöggligt att skriva.
Besserwisser-disclaimer2: Det är en myt att staten bestämmer barnets namn om föräldrarna inte bestämmer sig inom tre månader. Det är också
en myt, att ungen då får kungens namn.

Av: 

Åsa Erlandson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Erlandsson