Gratis p-piller - då vände trenden

Tonårsaborterna i Norrbotten minskade med 16 procent på två år

”EN JÄTTEBRA GREJ”  Rebeccah Lundqvist, 19, studerande, Sammi Rharmili, 22, studerande och Joshua Turner, 20, säljare och egen företagare, är eniga: Gratis preventivmedel för unga är en bra grej. ”Det förebygger oönskade graviditeter. Alla har inte råd med preventivmedel”, säger Sammi. ”Och risken för könssjukdomar minskar”, säger Joshua.
”EN JÄTTEBRA GREJ” Rebeccah Lundqvist, 19, studerande, Sammi Rharmili, 22, studerande och Joshua Turner, 20, säljare och egen företagare, är eniga: Gratis preventivmedel för unga är en bra grej. ”Det förebygger oönskade graviditeter. Alla har inte råd med preventivmedel”, säger Sammi. ”Och risken för könssjukdomar minskar”, säger Joshua.

På två år har aborterna minskat med 16 procent.

– En klockren satsning som ­resten av Sverige borde ta efter, säger barnmorskan Barbro Backgård vid Luleå ungdomsmottagning.

Norrbotten har länge hört till landstingen där flest unga gör abort. Men nu ska det bli ändring på det. Sedan 1 januari 2012 är samtliga preventivmedel – kondomer, p-piller, spiraler, p-stavar, p-plåster och p-ringar – helt gratis för alla under 26 år.

Nu har det gått drygt två år och resultatet har inte låtit vänta på sig. Antalet aborter i åldersgruppen minskade från 500 till 419 första året.

Jobbet har blivit lättare

Ungdomarna vågar prova sig fram och måste inte alltid välja det billigaste alternativet.

De som har svårt att komma ihåg sina p-piller har kunnat gå över till långtidsverkande och betydligt ­dyrare preventivmedel som p-stav eller hormonspiral.

Fria kondomer är minst lika viktigt, menar Barbro Backgård.

– De förebygger så klart oönskade graviditeter, men även könssjukdomar.

Hennes jobb att förebygga oönskade graviditeter har blivit enklare efter reformen.

– Jag vill att alla unga jag möter ska få sina barn när de vill ha dem. En abort är en kostnad för samhället, men framför allt innebär den ett psykiskt lidande.

Bakgrunden till satsningen på fria preventivmedel till unga i Norrbotten är de höga abortsiffrorna, sedan länge bland de högsta i landet.

Få aborter i Jönköping

Andra län, som Jönköping och Västerbotten, ligger alltid lågt.

– Det har spekulerats i om det beror på att de har en stark frikyrklig tradition som påverkar synen på sex, men också synen på antalet sexuella kontakter, säger Åke Berggren, mödrahälsovårdsöverläkare i Norrbottens län.

Satsningen kostar länet drygt 6 miljoner kronor om året. Men en del av pengarna räknar man med att få tillbaka.

En abort i Norrbotten kostar i snitt drygt 7 000 kronor och minskningen med 79 aborter under förra året gav genast en besparing på drygt en halv miljon kronor.

Andra samhällsekonomiska kostnader är ­resekostnader och sjukskrivning plus att kvinnan kanske mår psykiskt dåligt längre fram.

Landstingen styr

Sex miljoner är bara en liten del i hälso- och sjukvårdens budget men på sikt kan det bli stora vinster, anser Åke Berggren.

– Det finns forskning som visar att för kvinnor med bättre tillgång till preventivmedel går det bättre i livet och det gäller även deras barn.

– De genomför sina studier och får en bättre socioekonomisk ­situation.

Om Barbro Backgårds önskan att alla landsting ska införa gratis preventivmedel kommer att slå in går inte att sia om.

– Det är kommunalt självstyre i Sverige och det innebär att det ser lite olika ut i olika landsting, säger Karin Gottvall, barnmorska och utredare på Socialstyrelsen.

”Många köper hellre skor än p-medel”

En jättebra grej.

Det tycker Rebeccah, 19, Sammi, 22, och Joshua, 20, om kostnadsfria preventivmedel.

– Alla vill inte satsa sin månadspeng på p-­piller, utan ­köper skor i stället, säger Rebeccah Lundqvist.

Hon vet att det slarvas mycket med preventivmedlen i hennes ålder. En orsak är förstås att det kostar.

– Gratis preventivmedel är bra för att man ­inte ska få barn för tidigt, innan man har hunnit skaffa utbildning och jobb, ­a-kassa och så vidare. Man behöver en bra grund att stå på innan man får barn, säger Joshua Turner, 20 år.

Att kondomerna är gratis är extra viktigt, påpekar han.

– Det minskar risken för könssjuk­domar.

Ulrika Vallgårda

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN